Himmelvide prisforskelle på sommerhuse i vandkanten

sommerhus

Foto: Boligsiden

I fem kommuner er sommerhuset i første klitrække billigere end gennemsnitsprisen for et dansk sommerhus. I Nordsjælland skal man derimod betale fire gange så meget. Det fremgår af en opgørelse fra www.boligsiden.dk

Så kom sommeren endelig til landet, og det kan nok sætte gang i drømmen om sommerhus i første række, hvor man fra terrassen kan nyde duften af havgus og lyden af bølgeskvulp. Den slags er normalt en temmelig dyr vare, men en opgørelse fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk, afslører, at det slet ikke behøver at være tilfældet.

”I fem kommuner ligger prisen for en kvadratmeter sommerhus under den gennemsnitlige udbudspris for sommerhusene, så det kan sagtens lade sig gøre at finde et hus i strandkanten for en fornuftig penge. I Holstebro er den gennemsnitlige udbudspris helt nede på 14.700 kroner for husene i første klitrække – det er 3.000 kroner under landsgennemsnittet”, udtaler Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Slet ikke umuligt at få et billigt hus i første række

Det er altså langt fra urealistisk for almindelige mennesker at indfri drømmen om et sommerhus, hvor man stort set kan stikke tæerne i vandet fra terrassen. Men som det fremgår af kortet herunder, er det langt mere almindeligt med kvadratmeterpriser på 25.000 kroner og derover.

”Langt de fleste steder i landet er udbudspriserne rigtig høje, hvis sommerhuset ligger inden for en afstand af 100 meter til vandet. I gennemsnit er prisen på landsplan godt 30.000 kroner pr. kvadratmeter, og i visse kommuner, både på Sjælland og i Jylland, ligger priserne dobbelt så højt”, siger Birgit Daetz.

Gribskov Kommune i Nordsjælland topper listen med en gennemsnitlig pris på over 63.000 kroner, men også i Odder og Hjørring skal man betale kassen for et sommerhus i første række – her ligger priserne i omegnen af 55-60.000 kroner pr. kvadratmeter.

Billigste hus koster kun 175.000 kr.

”Der er altså himmelvide forskelle på priserne rundt om i landet, og som nævnt er almindelige mennesker ikke nødvendigvis afskåret fra et sommerhus i første række; vores opgørelse afslører nemlig, at der er flere huse i første række, som kan fås for under en halv million – det billigste ligger i Køge og koster kun 175.000 kroner”, fortæller Birgit Daetz.

I den anden ende af skalaen rækker det til gengæld ikke med en almindelig indtægt, idet landets dyrest udbudte sommerhus i første række i Hornbæk koster over 24 mio. kr.

Udvalgte tal fra Boligsidens opgørelse

  • Den gennemsnitlige udbudspris for sommerhuse er cirka 17.400 kroner pr. kvm
  • I fem kommuner er udbudsprisen lavere: Holstebro (14.713 kr.), Lolland (15.667 kr.), Tønder (16.252 kr.), Sønderborg (16.432 kr.) og Ringkøbing-Skjern (16.673 kr.)