Her forhandlede villakøberne de største rabatter hjem i 2019

Det er blevet sværere at forhandle sig frem til et nedslag i prisen, når der handles villa. Og det nedslag, der gives, er mindre. Foto: Boligsiden.

Den generelt store efterspørgsel på huse i 2019 gjorde det sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen. Flere steder er det dog lykkedes. Se hvor i landet de gennemsnitlig største rabatter på villaer er opnået i 2019.

Tidligere har det ofte været mere reglen end undtagelsen, at der blev givet et nedslag i prisen, når handlen med villaer skulle falde på plads.

Men sådan er det ikke nødvendigvis mere. 2019 var endnu et godt år på boligmarkedet, og i takt med den stigende efterspørgsel på huse, er det også blevet sværere at forhandle sig frem til rabat i handelen.

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at den gennemsnitlige procentdel, som villakøberne har fået i rabat, generelt er blevet mindre i 2019.

I 2019 er det Læsø Kommune, der topper listen over de procentvise største rabatter, idet køberne her har fået forhandlet sig frem til et nedslag på gennemsnitlig 7,3 procent af udbudsprisen. Men samlet set er det kun i 19 kommuner, at der er forhandlet mere end fem procent af udbudsprisen. I 2018 var det tilfældet i 34 kommuner.

Øget handelsaktivitet i store dele af landet

Højdespringeren i 2018 var Langeland Kommune, hvor køberne dengang fik en gennemsnitlig rabat på 9,4 procent af udbudsprisen. I 2019 ligger samme kommune fortsat i toppen i opgørelsen, nemlig som nummer tre. Men i hele 2019 er det kun lykkedes køberne at forhandle sig frem til et gennemsnitligt nedslag på 7,0 procent af udbudsprisen.

”Det passer fint i tråd med det generelle billede, som vi har set i 2019. Det har været et år med fuldt blus på hushandlerne. Priserne er steget, og i takt med den øgede efterspørgsel er det også blevet mere vanskeligt for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen, og det nedslag, som gives, er mindre. Tidligere har vi primært oplevet den tendens i de store byer, men i 2019 spredte den øgede handelsaktivitet sig for alvor også til yderområderne i Danmark,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Interessen for at bosætte sig i de ydre dele af Danmark er steget, og det kommer disse områder til gode, da nye ejere flytter hertil med mod på et renovere og give boligerne nyt liv.”

Mest rabat i yderområderne

”Når det er sagt, er det fortsat i yderområderne, at der er størst kamp om køberne. Derfor er det heller ikke overraskende, at vi ikke ser kommunerne med de store byer i top 20 af denne opgørelse. Som sælger i yderområderne vil man ofte være interesseret i at slå til, når der står en interesseret køber ved døren. Og derfor er det også i disse områder, at vi ser de gennemsnitlig største nedslag i priserne,” forklarer Birgit Daetz yderligere.

Udover Læsø Kommune finder vi Lolland og Langeland kommuner på anden- og tredjepladsen over områder, hvor der i 2019 er givet de procentvise største rabatter. Her er der rabatter på henholdsvis 7,1 og 7,0 procent af udbudsprisen.

Omvendt er det kommunerne Egedal, Albertslund og Favrskov kommuner, der ligger i den anden ende af skalaen. Her blev der ved villahandlerne i 2019 givet en gennemsnitlig rabat på mellem 2,0 og 2,3 procent af udbudsprisen.

På landsplan blev der i gennemsnit givet 3,6 procent i rabat på villahandlerne i 2019.

Top 20 over kommuner, hvor der er givet de procentvise største nedslag i prisen i 2019:

KommuneGennemsnitligt nedslag i pris
Læsø7,3%
Lolland7,1%
Langeland7,0%
Struer7,0%
Samsø6,3%
Tønder6,2%
Ærø5,8%
Norddjurs5,7%
Mariagerfjord5,7%
Assens5,6%
Kalundborg5,5%
Thisted5,5%
Vordingborg5,4%
Faaborg-Midtfyn5,3%
Frederikshavn5,3%
Skive5,2%
Odsherred5,1%
Jammerbugt5,1%
Hjørring5,1%
Brønderslev4,9%

(Opgørelsen dækker over nedslag i prisen på villaer, og nedslaget er beregnet som forskellen mellem salgsprisen og den seneste udbudspris. Kun kommuner med minimum 100 villahandler er med i opgørelsen. Kilde: Boligsiden)

Find mere om