Her får du stranden for dig selv i ferien

Foto: Boligsiden

Næsten en million danskere bor i gåafstand fra kysten og 74 procent af de danske sommerhuse ligger i gåafstand fra havet. Men ved nogle kyster er der mere plads end ved andre. Se, hvor du skal købe sommerhus for at få godt med strand for dig selv.

Har du sparet op til drømmesommerhuset i Hornbæk, og glæder du dig til endeløse strandture, hvor hele familien kan slappe af til lyden af bølgeskvulp og solens milde stråler? For at få det optimale ud af strandturen, skal du enten have rundsave på albuerne eller være en meget lille familie, for i Helsingør Kommune, hvor dit nye sommerhus ligger, er der ikke engang en meter strand pr. kystnære indbygger. Det viser en opgørelse fra Ministeriet fra By, Bolig og Landdistrikter, der afslører store forskelle på, hvor befærdede de danske kyststrækninger er.

I Gentofte Kommune må indbyggerne, der bor under en kilometer fra kysten, nøjes med bare 30 centimeter kyst, mens heldige og kystnære asener i Varde Kommune har langt over 100 meter til rådighed hver.

”Varde Kommune er en af de kommune, hvor der er mest strand pr. kystnære indbygger. Her er der intet mindre end 129 meter strand til hver person, der bor i nærheden af kystlinjen. Men de betaler også for det. Varde har nogle af landets højteste sommerhuspriser, der trækkes op af de eksklusive huse i Blåvand”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I juli måned blev sommerhusene i Varde Kommune i gennemsnit solgt for 18.000 kroner pr. kvadratmeter, kun overgået af priserne i Helsingør og Nordfyns kommuner.

Dyre strandsommerhuse

Vi er vilde med sommerhuse, der ligger tæt på vand, og vi betaler gerne i dyre domme for at bo der. Udbudspriserne for sommerhuse tæt på kysten er da også skyhøje. Under 100 meter fra vandkanten udbydes sommerhusene for godt 29.000 kroner pr. kvadratmeter, svarende til en pris på 2,3 millioner kroner for et sommerhus på 80 kvadratmeter. Men allerede 500 meter fra vandkanten er prisen faldet til det halve.

”Har man valgt at betale ekstra for at bo tæt på stranden, skal man måske overveje, hvor mange andre, man skal dele stranden med. Salgsprisen pr. kvadratmeter på sommerhuse er næsten ens i Gribskov og Varde Kommune, men i Tisvilde, der ligger i Gribskov Kommune, må man nøjes med 1,7 meter pr. kystnære beboer, mens man i Blåvand i Varde altså får hele 129 meter”, siger Birgit Daetz.

Det er altså et valg mellem at kunne spille skak eller have plads på stranden til at lave otte beachvolleybaner for den samme pris.

Mest strand for pengene

Skal du have meste strand for færrest penge, skal du købe sommerhus i Lolland Kommune. Her er salgspriserne nede i 9.300 kroner pr. kvadratmeter eller 740.000 kroner for et sommerhus på 80 kvadratmeter. Det hører til blandt de billigste sommerhuspriser i landet. Og i Lolland Kommune er der hele 34,8 meter strand pr. kystnære beboer.

Er du bare ude efter at få mest mulig strand for dig selv, skal du købe sommerhus på Læsø. Her får du allerflest strandmeter pr. kystnære beboer, nemlig 161 meter. Så skulle der være plads til alle.

Find mere om