Her betaler køberne i gennemsnit overpris, når de køber hus

Foto: Boligsiden

I fire kommuner var de gennemsnitlige nedslag i pris for villaer og rækkehuse negative i maj måned. Her er der altså i gennemsnit betalt mere end udbudsprisen ved månedens hushandler. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Selvom der lader til at være en lille opbremsning i det samlede boligsalg, er der stadig stor efterspørgsel på boliger. Især for villaer og rækkehuse. Og i fire kommuner har efterspørgslen i maj været så stor, at der i gennemsnit er betalt overpris. Det er tilfældet i Tårnby, Allerød, Egedal og Halsnæs kommuner.

Det fremgår af de nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

”Det betyder, at i stedet for at få et vist nedslag i pris, som normalt plejer at være tilfældet ved hushandler, betaler køberne her i gennemsnit mere end udbudsprisen. Vi har tidligere set samme tendens gælde for sommerhusene, da handlen med disse var på sit højeste, men det er først i løbet af de sidste par måneder, at vi har set det gælde for villaer og rækkehuse,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Det er ganske usædvanligt, for vi skal huske på, at tallet er opgjort på baggrund af alle hushandler i den enkelte kommune i den pågældende periode, og køberne skal derfor samlet have betalt så meget i overpris, at det trumfer de eventuelle nedslag i pris, som der måske også er givet i samme periode.”

Købere overbyder for at sikre sig handlen

Ser vi nærmere på tallene, er der i maj registeret et gennemsnitligt ”nedslag” på mellem -199 og -33 kroner per kvadratmeter købt hus i de fire kommuner.

I Egedal Kommune har tendensen med overpris været gældende i de sidste tre måneder, imens det har været tilfældet de sidste to måneder i Allerød og Halsnæs kommuner. Tårnby Kommune er ny på listen.

De negative nedslag for villaer og rækkehuse er et nyt fænomen i Markedsindeksets 11-årige historie, og forklaringen skal ifølge Birgit Daetz findes i boligmarkedets særlige udvikling under corona.

”Det rekordlave udbud kombineret med en ekstrem stor efterspørgsel har øget konkurrencen mellem køberne. De har haft færre boliger at vælge imellem, og flere købere har under corona oplevet, at et hus er blevet solgt for næsen af dem. Derfor er der også flere købere, der er villige til at betale mere end udbudsprisen for at sikre sig handlen. Særligt i de populære områder i omegnskommunerne til København, som de fire kommuner her tilhører,” siger Birgit Daetz.

Husk at tænke dig om

De seneste ugetal fra Boligsiden viser, at det samlede udbud af boliger er svagt stigende. Det kan være med til at lægge en dæmper på prisudviklingen i de nævnte kommuner og dermed også overbuddene. Og selvom tempoet er højt lige nu, maner Birgit Daetz også til besindighed.

”Som køber kan det være fristende nærmest per automatik at byde over prisen for at sikre sig handlen. Men det er vigtigt, at du har is i maven, så du også når at tænke dig om og overveje, hvad dine specifikke ønsker og behov er, og om den pågældende bolig lever op til disse. Og så handler det selvfølgelig også om, at du er realistisk og ikke byder mere, end din økonomi kan bære,” siger hun.

På landsplan lå det gennemsnitlige nedslag for villaer og rækkehuse på 263 kroner per kvadratmeter i maj måned. Det er ikke et negativt nedslag, men det er det laveste niveau, der er registreret i 11 år, som Boligsiden har tal for.

De 10 kommuner med de gennemsnitlig laveste nedslag i pris:

KommuneGns. nedslag maj 2021 (kr. pr. kvm.)
Egedal-199
Tårnby-157
Allerød-153
Halsnæs-33
Bornholm3
Glostrup51
Gladsaxe84
Furesø93
Greve97
Ballerup104
Hele landet263

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)