Havudsigt behøver ikke koste kassen

I Tisvildeleje koster et standard-fritidshus i første række i gennemsnit 6,4 millioner kroner mere end et hus med almindelig beliggenhed. Men fire steder i landet får man havudsigt for under en million.

For mange danskere med hang til ferie i det smukke danske sommerland går ferien også med at kigge på sommerhus. Temmelig nærliggende, når man enten har lejet et dejligt hus i et af landets skønne sommerhusområder – eller bare er en tur på stranden.

Og ligger man og soler sig i vandkanten, drømmer man nok om at eje et af husene med udsigt til strand og hav. Selv om den slags altid er dyrere end at bo bagved husene i første række, skal man imidlertid ikke lade sig skræmme af, for flere steder i landet koster havudsigten faktisk ikke forfærdelig meget ekstra. Det viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden EDC.

Havudsigt koster i snit 1,4 mio. kr.

EDC vurderer løbende værdien af et standardhus, som man finder det i cirka 100 populære sommerhusområder. I gennemsnit er alene husets beliggenhed i første række 1,4 millioner kroner værd.

Ikke overraskende er det Gl. Skagen, Hornbæk og Tisvildeleje, der topper listen over landets dyreste havudsigter. Med sidstnævnte helt i front, for her er forskellen mellem et fritidshus med almindelig beliggenhed og et i første række på hele 6,4 millioner kroner. Det er det beløb, man betaler for at få kig til havet. Hertil skal man lægge prisen for hus og grund, og så koster et standardhus i første række ved vandet op til cirka 8,5 millioner kroner.

Nu kan man imidlertid sagtens få havudsigt for meget færre penge. På Lolland er merprisen for kig til havet kun omkring 170.000 kroner i Rødby og 190.000 kroner i Nakskov, fremgår det af opgørelsen, som er foretaget i løbet af juni måned.

Limfjorden og Nakskov til under 1 mio. kr.

Nakskov er faktisk så billigt et sommerhusområde, at det hører til blandt de kun fire områder i landet, hvor man kan få hus med havudsigt for under 1 million kroner. De tre andre er Rønbjerg, Lendrup og Trend – alle ved Limfjorden.

Er man ligeglad med udsigten er der mange penge at spare – specielt i de dyreste områder. I Hornbæk er prisen for et Danmarksfritidshus med gennemsnitlig beliggenhed i 2009 cirka 2.850.000 kr. Er man ligeglad med både udsigt og prestige fås samme hus for godt 650.000 kr. ved Limfjorden og ved Ebdrup på Djursland.

I forhold til sidste år er priserne på Danmarksfritidshuset faldet noget, nemlig 7,2% for et hus med gennemsnitlig beliggenhed og 6,6% hvis det skal ligge i 1. række.

”Set i lyset af finanskrisen burde priserne være faldet mere, end de rent faktisk er, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.
”Men ofte er sommerhussælgerne ikke nødt til at sælge, sådan som man kan være, når helårsboligen skal sælges. Og derfor er de heller ikke på samme måde villige til at gå ned i pris.

Han peger desuden på, at mange sommerhusejere kan tjene en stor del af udgifterne ind igen ved at leje huset ud.
”Specielt i Jylland er det normen, at huset lejes ud, mens sjællandske fritidshusejere i højere grad selv bruger huset året rundt. Det er dog vores fornemmelse at manglende salg og finanskrise nu også får sjællænderne til at tænke i udlejning”, slutter Jan Nordmann.

Find mere om