Hæv efterlønnen og spar 172.500 kr. på boligen

Foto: Boligsiden

Ved at hæve efterlønnen kan man forøge udbetalingen på en ejerbolig, og som konsekvens både mindske lånebehovet og forøge rådighedsbeløbet. Læs mere på www.boligsiden.dk.

Hvis man hæver eferlønnen og bruger den på ny bolig, vil langt flere få mulighed for at købe ejerbolig – og i tilgift spare rigtig mange rentekroner. Det skriver Realmæglerne i en pressemeddelelse.

Tilbagetrækningsreformen kan meget vel vise sig at være den hjælpende hånd, som boligmarkedet længe har haft så stort behov for. Med muligheden for at få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit, kan mange potentielle boligkøbere nemlig opnå det ekstra økonomiske råderum, der vil gøre det muligt for dem at opnå adgang til boligmarkedet.

Læs også: Hvert fjerde sommerhus bliver solgt i løbet af to måneder

Med de mange tilbageholdende banker oplever ejendomsmæglere dagligt, hvorledes folk med fornuftig økonomi nægtes finansiering af en ejerbolig med den begrundelse, at lånebehovet er for stort, eller at det månedlige rådighedsbeløb er for lavt.

Hæv efterlønnen og spar op til 10.000 kr. i renteudgifter

Men med en skattefri udbetaling fra efterlønsordningen, der for et ægtepars vedkommende potentielt kan ligge på op til 135.398 kr., vil der for alvor kunne blive løsnet op på boligmarkedet. For med rådighed over disse penge boligejerne på egen hånd kunne klare en udbetaling på 5 procent i ejendomme med en pris på helt op til godt 2,7 millioner kr. Rentebesparelsen herved vil nemt kunne beløbe sig til 8 – 10.000 kr. om året efter skat, og dermed åbne for, at flere boligejere bliver kreditgodkendte.

Læs også: Flere boligejere må på tvangsauktion

“Den skattefrie udbetaling af efterlønsbidraget kan uden tvivl hjælpe mange boligdrømme til at blive realiseret. Og med de rekordlave renter og priser vi oplever netop nu, kunne tidspunktet dårligt blive mere opportunt”, fortæller direktør Niels Brandt fra RealMæglerne Holding A/S.

Fornuftigt at nedbringe bankgæld

Og ud fra et opsparingsmæssigt synspunkt er det ganske fornuftigt at bruge den skattefrie efterlønsudbetaling til at nedbringe gælden i ejerboligen. De sidste 20 procent af ejerboligen finansieres typisk med et banklån, hvor renten ofte ligger mellem 8 og 10 procent. Ved at afdrage på denne gæld, vil man kunne opnå et meget højt “afkast”, i form af sparede rentekroner.

Et eksempel: Et ægtepar i midten af 40’erne får en samlet skattefri udbetaling fra efterlønsordningen på 135.000 kr. Pengene bruges som udbetaling på en ejerbolig, hvorved de undgår at skulle optage et 30-årigt boliglån i banken på samme beløb med en nominel rente på 9 procent. Derved sparer familien et samlet rentebeløb i lånets løbetid på knap 172.500 kr. efter skat.

“Vi skal ikke på nogen måde gøre os til dommere over, hvorvidt folk bør forblive i efterlønsordningen eller ej. Men vi vil gerne have lov til at bringe det med ind i folks overvejelser, at den skattefrie udbetaling også kan bruges til at realisere sin boligdrøm, og samtidig gøre en rigtig god forretning”, fortæller Niels Brandt.

Find mere om