Fortsat prisfald på sommerhuse over hele landet

Foto: Boligsiden

Såvel salgs- som udbudspriser fortsætter rutsjeturen. Samtidig sælges der færre huse, og de står til salg i meget længere tid. Det viser en opgørelse, som Boligsiden har foretaget.

Det er ikke sjove tider for de godt 10.000 danske sommerhusejere, der netop nu forsøger at få solgt deres fritidsbolig. For mens udbudsprisen i løbet af 2008 blot faldt med 3 procent, så var det reelle dyk i handelspriserne sidste år på hele 10 procent.

Det taler sit tydelige sprog om, at sælgerne langt fra er fulgt med udviklingen, hvilket også understøttes af, at der i dag går over tre måneder mere, før sommerhuset er solgt; eller salgsskiltet er pillet ned, fordi der simpelthen ikke er købere til den pågældende bolig og pris.

”De fritidshuse, der netop nu er til salg, har i gennemsnit ventet på en ny ejer i 10 måneder. For præcis et år siden var det tal kun seks en halv måned”, fortæller kommunikationschef Birgit Daetz fra Boligsiden.

Boligsiden har lavet opgørelsen ud fra de oplysninger, som landets ejendomsmæglere offentliggør på internettet og sammenlignet dem med sidste års handelstal fra Danmarks Statistik.

Prisen skal længere ned

”Mens Danmarks Statistiks seneste handelstal for hele sidste år viser et reelt fald i handlede priser på 10 procent, så viser vores tal, at sælgerne i løbet af 2008 kun reducerede udbudsprisen med tre procent. Så der er ikke så meget at sige til, at det nu tager over 100 dage mere at sælge sin fritidsbolig sammenlignet med maj i fjor”, fastslår Birgit Daetz.

Det rokker heller ikke en tøddel, at sælgerne faktisk er blevet mere villige til at slå af udbudsprisen. For sammenligner man maj i år med den tilsvarende måned sidste år, så viser forskellen i udbudspris kun et minus på 6%. Det er stadig et godt stykke fra sidste års dyk i handelspriserne.

Markedet er ikke stabiliseret

Der er for tiden lige over 10.000 fritidsboliger til salg herhjemme, og det er nøjagtigt det samme antal som for 12 måneder siden. Derfor fristes man måske til at sige, at faldet i udbudspris på i gennemsnit 6% burde indikere, at markedet har stabiliseret sig på dét niveau.
Det er nu ingenlunde tilfældet; for godt nok er der lige så meget til salg som for et år siden, men der er faktisk færre og færre sommerhusejere, som træffer beslutningen om at sætte boligen til salg.
Den konklusion kommer man frem til, når det af Boligsidens tal også fremgår, at der i sidste måned kun blev taget 850 fritidsboliger af internettet. I maj 2008 var tallet 1.028. Det svarer til en reduktion på 17%.
Handelsaktiviteten er altså dalet med en sjettedel, selv om der fortsat er 10.000 emner til salg.

Sælges til under vurderingen

Sammenligner man Boligsidens udbudsstatistiske tal med de registrerede handler for 2008 hos Danmarks Statistik, fremgår det, at antallet af gennemførte handler dykkede med hele 21%. Det stemmer meget godt overens med, at der i dag bliver fjernet en sjettedel færre emner.

Ligeledes faldt de reelle handelspriser i løbet af sidste år med i gennemsnit 10%. Derudover understreges det faldende marked af, at prisen på det gennemsnitlige danske sommerhus i løbet af sidste år gik fra at ligge over til at ligge under den offentlige vurdering af boligen. I sidste kvartal 2008 blev de danske sommerhuse således handlet til 95,9% af husets vurderede værdi. I starten af sidste år var tallet 106,9 jævnfør tallene fra Danmarks Statistik.
Alt i alt tegner der sig ikke alene et billede af et trængt marked for fritidshuse; billedet viser også, at sælgerne tilsyneladende fortsat har lidt for høje forventninger til, hvad deres bolig reelt kan sælges til. I sidste ende er det jo køber, der bestemmer, om prisen er rimelig!

Find mere om