Sælger du din ejerlejlighed til fordel for et hus, får du i alle landets regioner flere kvadratmeter for pengene. Men der er forskel på, hvor meget mere plads du får, viser nye tal fra Boligsiden.
Priserne på ejerlejligheder i Danmark har været stigende igennem flere år, og nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at priserne netop har taget et lille ryk op med 1,8 procent igennem det seneste år.
Tendensen er den samme for villaer og rækkehuse og endda mere udtalt. Her er der nemlig tale om en fremgang i den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 3,5 procent på landsplan. Det viser spritnye septembertal fra Boligsidens Markedsindeks.
Men trods de stigende huspriser får du stadig flere kvadratmeter for pengene, hvis du skifter ejerlejligheden ud med et hus, fremgår det af en ny opgørelse fra Boligsiden.
”Priserne på ejerlejligheder er mange steder så høje, at flere boligkøbere begynder at se sig om efter et alternativ til den dyre lejlighed i byen. Og i alle landets regioner får køberne mere plads for pengene, hvis de køber hus frem for ejerlejlighed,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
40 kvadratmeter mere for samme pris
Eksempelvis viser tallene fra Boligsidens Markedsindeks, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder i september ligger på 37.210 kroner i Region Hovedstaden. For villaer og rækkehuse er prisen i stedet 26.328 kroner per kvadratmeter.
I et tænkt eksempel betyder det, at hvis man ser på en 100 kvadratmeter stor ejerlejlighed i Region Hovedstaden, vil man for samme beløb have råd til et hus i samme region, der er cirka 40 procent større.
”I det tænkte eksempel betyder det, at man konkret kan få 40 kvadratmeter mere for samme beløb. Det er en væsentlig forskel, som i praksis svarer til flere børneværelser eller et stort køkken-alrum,” siger Birgit Daetz.
Forskellen er mindst i Region Sjælland
Ser vi på landets øvrige fire regioner, får man i alle tilfælde flere kvadratmeter for samme beløb, hvis man køber et hus i stedet for ejerlejlighed. Til gengæld er der forskel på, hvor meget mere plads, man har råd til.
I Region Midtjylland, har køberne råd til cirka 80 procent flere kvadratmeter. Det samme er tilfældet i Region Nordjylland. I Region Syddanmark får man cirka 60 procent mere plads, imens man i Region Sjælland kun får cirka 25 procent flere kvadratmeter for samme beløb.
Ser vi på udviklingen over tid, er tendensen, at prisforskellen mellem ejerlejligheder og huse generelt er blevet større igennem de seneste år. Denne udvikling har særligt været gældende i Region Syddanmark. Men i Region Hovedstaden er det faktisk det omvendte scenarie, der gør sig gældende. Her er prisforskellen mellem huse og lejligheder dalet en smule igennem de seneste år.
”Det hænger selvfølgelig sammen med, at ejerlejlighederne i København har nået så højt et prisniveau, at flere boligkøbere søger mod huse. Den øgede efterspørgsel smitter af på huspriserne, som dermed også stiger i denne region,” forklarer Birgit Daetz.
Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed
Med til historien hører selvfølgelig også det aspekt, at ejerlejlighederne typisk er placeret centralt i bymidten. Derfor er det heller ikke så overraskende, at der grundlæggende er forskel i priserne mellem huse og ejerlejligheder, da man som bekendt ofte betaler mere for den centrale beliggenhed.
”Samtidig skal man også huske, at der regionerne imellem også kan være stor forskel på beliggenheden. For eksempel dækker Region Midtjylland over et stort geografisk område sammenlignet med for eksempel Region Hovedstaden. Mange af husene i Region Midtjylland vil derfor også være placeret væsentlig længere væk fra byen, og det afspejler sig i priserne,” siger Birgit Daetz.