Flere og flere køber byggegrunde – så meget koster det at bygge et nyt hus

Foto: Boligsiden

Salget af byggegrunde er steget med 86 procent siden 2014, og især på Sjælland og Sydjylland er byggelysten vokset, viser Boligsidens tal. Se her, hvad det koster at bygge et helt nyt hus fra grunden.

Flere og flere opgiver at finde drømmeboligen i junglen af salgsopstillinger og vælger i stedet at bygge nyt fra grunden.

I første kvartal blev der således solgt 768 helårsgrunde, hvilket er en lille stigning i forhold til samme periode i 2018, men en markant stigning på 86 procent siden 2014. Det viser Boligsidens tal.

Udviklingen gør sig gældende i hele landet, men især i Vest- og Sydsjælland, Sydjylland og Østjylland er byggelysten vokset. Her er salget af byggegrunde steget henholdsvis 177, 154 og 136 procent siden 2014.

”Det er blevet mere populært at bygge selv, og det skyldes både, at det giver noget frihed til at tilpasse boligen efter egne behov, men også at det samtidig giver økonomisk mening for de fleste, fordi man får et lavenergihus, der heller ikke kræver særlig meget vedligeholdelse de første mange år,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden, og fortsætter:

”Den største udvikling er sket i de områder, hvor der er meget uudnyttet jord, der kan udstykkes til nye byggegrunde. I og omkring København kan det for eksempel være svært at finde en ledig byggegrund, og så må de byggelystne i stedet købe et ældre hus, rive det ned og så bygge nyt.”

Det stigende salg af byggegrunde er sket i takt med, at udbuddet er vokset. Lige nu er der således 4.596 helårsgrunde til salg, hvilket er en stigning på 8,4 procent i forhold til april 2018.

Køb nyt hus for under to millioner

Er du selv på jagt efter drømmeboligen, og har du endnu ikke fundet den blandt salgsopstillingerne, kan det være en idé at bygge nyt.

Boligsiden har i samarbejde med HusCompagniet lavet et overblik over alle de omkostninger, der er forbundet med at bygge et nyt hus på et bart stykke jord.

Ifølge Casper Walsøe, der er salgschef ved HusCompagniet, koster et nyt standardtypehus på 160 kvadratmeter omkring 1,9 millioner kroner på Sjælland.

I resten af landet er prisen lidt lavere, og samme hus kan her købes for cirka 1,7 millioner kroner.

Dertil kommer udgifter forbundet med at gøre grunden byggemoden med installation af kloakering, el og vand, hvilket typisk løber op i 120.000-125.000 kroner.

Støbning af fundament koster omkring 50.000 kroner, hvilket er billigere på en ny byggegrund end i nedrivningsopgaver, fordi det gamle fundament ikke skal brydes op.

Dermed kan du i princippet bygge et hus med plads til familien til 1,87 millioner kroner.

”Her er der tale om standardhuspriser, og det er sjældent, at vores kunder køber noget helt standard. Der er selvfølgelig nogle ekstra udgifter forbundet med forskelligt materialevalg, tilvalg af carport og andre ting, så prisen lander ofte noget højere, siger Casper Walsøe.

I ovennævnte pris er heller inkluderet etablering af haveanlæg, der ifølge Casper Walsøe er en ekstraudgift på omkring 100.000 kroner.

”De færreste har lyst til at bo på et bart stykke jord, så det er en udgift, som langt de fleste købere har med i budgettet, siger Casper Walsøe.

Priser på byggegrunde varierer meget

Oven i prisen på de knap to millioner kroner for et standardhus kommer så blot udgiften til grunden, som varierer meget fra område til område.

Den billigste udbudte helårsgrund på markedet lige nu koster blot en kroner og ligger i Gram øst for Ribe. Det dyreste stykke byggejord koster 22,9 millioner kroner og ligger i Vedbæk nord for København.

Gennemsnitsprisen for en grund på 800 kvadratmeter ligger på lidt over 900.000 kroner for hele landet.

Så meget koster det at bygge standardhus til familie

UdgiftPris
Hus på 160 kvm. 1,7-1,9 millioner kroner
Gøre grund byggemoden120.000-125.000 kroner
Fundering50.000 kroner
Etablering af haveanlæg100.000 kroner
Køb af byggegrund900.000 (omtrentlig gennemsnitspris for 800 kvm. grund)
I alt2,87-3,07 millioner kroner

(Kilde: Boligsiden og HusCompagniet)