Flere boligsælgere sætter udbudsprisen ned inden for en-to måneder

Foto: Boligsiden

Nye tal fra Boligsiden viser, at en stigende andel af boligsælgere barberer en del af udbudsprisen allerede inden, boligen har været til salg i en eller to måneder.

Boligerne sælger ikke længere sig selv. Det er tilsyneladende en konklusion, som flere og flere sælgere synes at nå frem til.

I hvert fald viser en ny opgørelse fra Boligsiden, at andelen af sælgere, der har sat udbudsprisen ned inden for den første måned eller to på markedet, har været stigende igennem den seneste tid.
Det er en tendens, der gælder for både villaer/rækkehuse samt ejerlejligheder.

”Boligmarkedet har ændret sig meget på ganske kort tid. Ligesom vi i begyndelsen af coronaperioden så en kraftig vækst og dertilhørende stigende priser, ser vi nu omvendt en kraftig opbremsning i boligsalget, ligesom priserne er begyndt at falde i de seneste måneder. Det vidner om en ny situation, som boligsælgerne skal forholde sig til,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Når tingene ændrer sig så hurtigt, som det er tilfældet lige nu, er det ikke altid, at markedet kan følge med, for det tager lidt tid før både sælgere og købere får indstillet sig på de nye vilkår. Derfor ser vi også en større andel af sælgere, der justerer i udbudsprisen. For hvad der virkede som den rigtige udbudspris for blot få måneder siden, kan på ganske kort tid vise sig at have været for høj.”

Sælgerne er blevet hurtigere på aftrækkeren

Salgspriserne for både huse og lejligheder har været faldende de seneste fire måneder. Og for de boliger, som der er blevet sat til salg i løbet af de sidste par måneder, er der især en stigende tendens til, at de hurtigere bliver sat ned i pris.

Kigger vi i første omgang på husene, var der tilbage i januar i år tre procent af de villaer og rækkehuse, der blev sat til salg i årets første måned, som endte med at blive justeret i udbudsprisen inden for de første 30 dage på markedet.

I september var den andel steget til ni procent.

For de huse, der blev sat til salg i januar, var der ligeledes otte procent, som blev sat ned i pris inden 60 dage på markedet. Og i august var denne andel steget til 15 procent.

”Det er måske ikke så overraskende, at en større andel af hussælgerne nu hurtigere vælger at sætte udbudsprisen ned. Det er som før nævnt en naturlig konsekvens af, at boligmarkedet har ændret sig på meget kort tid. Hvad der måske er mere overraskende er, hvor mange der vælger at gøre det. De ni procent af husene, som blev sat til salg i september og allerede er justeret i pris inden 30 dage, er den største andel, vi har registreret på månedsbasis tilbage til 2015,” forklarer Birgit Daetz.

”Det fortæller os, at sælgerne er blevet hurtigere på aftrækkeren og mere tilbøjelige til at justere i udbudsprisen for at undgå, at boligen ender med at få en lang liggetid,” tilføjer Birgit Daetz.

(Diagrammet viser, hvor stor en andel af de villaer/rækkehuse, som er sat til salg i hver enkelt måned, som er endt med at blive sat ned i udbudspris inden for henholdsvis 30 dage, 30-60 dage, 60-90 dage eller efter 90 dage. For eksempel er der i september måned 2022 ni procent af de villaer/rækkehuse, som blev sat til salg i september, som også er endt med at blive sat ned i udbudspris inden for de første 30 dage på markedet. Kilde: Boligsiden)

Tendensen mere udtalt for lejligheder

Kigger vi i stedet på lejlighederne, er der her tale om en endnu større andel af sælgerne, som reagerer hurtigt ved at sætte udbudsprisen ned.
Af de lejligheder, der blev sat til salg i september 2022, er det hele 16 procent, der er endt med at blive sat ned i pris allerede inden 30 dage.
Ligeledes er det hele 20 procent af lejlighederne, der blev sat til salg i august måned 2022, som er endt med at blive justeret ned i udbudspris inden for de første 60 dage til salg på boligmarkedet.
”Det svarer til, at hver femte lejlighed, der kom til salg i august, er endt med at have en lavere udbudspris inden for to måneder på markedet. Det vidner igen om, at det i det nuværende marked kan være svært at fastsætte den skarpe pris fra begyndelsen, fordi tingene ændrer sig relativt hurtigt,” siger Birgit Daetz.

(Diagrammet viser, hvor stor en andel af de ejerlejligheder, som er sat til salg i hver enkelt måned, som er endt med at blive sat ned i udbudspris inden for henholdsvis 30 dage, 30-60 dage, 60-90 dage eller efter 90 dage. For eksempel er der i september måned 2022 16 procent af de ejerlejligheder, som blev sat til salg i september, som også er endt med at blive sat ned i udbudspris inden for de første 30 dage på markedet. Kilde: Boligsiden)