Et liv på landet er 10 pct. billigere end i byen

Foto Boligsiden

Kvadratmeterprisen på landejendomme er billigere end på villaer. Oven i hatten får man gennemsnitligt mere end 20 gange så meget plads at boltre sig på.

Drømmen om egen landejendom med et par høns og en hest eller to samt masser af frisk luft lever i bedste velgående for mange danskere. Selv om visse drømme ikke altid går i opfyldelse, behøver dette slet ikke gælde ønsket om et liv på landet.

Nye salgstal fra www.boligsiden.dk viser nemlig, at det i gennemsnit er 10 pct. billigere pr. kvadratmeter at købe en landejendom frem for et parcelhus. Salgsprisen har nemlig længe ligget temmelig stabilt lige i underkanten af 14.000 kroner, mens det gennemsnitlige danske parcelhus handles til en pris på cirka 15.200 kroner.

”Parcelhuset er vores foretrukne boligform, hvilket er en del af forklaringen på prisforskellen. Populariteten afspejles naturligvis i prisen, men er man frisk på at kigge ude af byen, får man altså flere kvadratmeter for pengene”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Den gennemsnitlige landejendom er på 180 kvadratmeter, mens det traditionelle parcelhus er 140 kvadratmeter stort.

Mere end 20 gange så meget plads

Dertil skal man lægge, at der næsten ingen grænser er for, hvor meget plads, man får at boltre sig på.

”Den gennemsnitlige parcelhusgrund er på 1.500 kvadratmeter, mens landejendommene er mere end 20 gange større med deres i gennemsnit godt 34.000 kvadratmeter”, siger Birgit Daetz.

Der er altså rigelig med plads til både hønsehus og hestefold til mor og børn, mens farmand rigtig kan rode med bilen på gårdspladsen.

Ser man på salgspris, er der kun ganske lidt forskel på, hvilken af de to boligtyper, man vælger.

”Det er jo blandt andet den slags, man prioriterer, når man flytter fra byen og ud på landet. Og selv om jord koster penge, er det faktisk kun godt og vel en kvart million dyrere at købe en landejendom”, siger Birgit Daetz.

Koster kun en kvart million mere

Den gennemsnitlige salgspris ligger på knap 2,4 mio. kr., mens parcelhusene bliver solgt for lige over 2,1 mio. kr.

Så nok koster en landejendom almindeligvis mere end et parcelhus i byen, men prisen pr. kvadratmeter beboelse er noget billigere. Tilmed får man albuerum, så det forslår, og så er der en fordel især for sjællænderne; her er huspriserne nemlig så høje, at det er mere end realistisk at bytte villaen i København eller Nordsjælland med landlig idyl et andet sted i landet, hvor boligpriserne fortsat er væsentligt lavere.

Kilde: www.boligsiden.dk. Alle tal er baseret på salgsdata, som er indberettet til www.boligsiden.dk fra over 80 pct. af de danske ejendomsmæglere.

Find mere om