Ejerlejligheder i København er nu 12 pct. billigere end i Stockholm

Foto: Boligsiden

Det er godt 3.000 kr. billigere pr. kvadratmeter at købe ejerlejlighed i København frem for i Stockholm. Sådan har det ikke altid været, og det skyldes til dels den svenske erhvervspolitik, mener Christian Wichmann Matthiessen, professor i geografi.

Hvis man skulle gå med den holdning, at boligpriserne er frygteligt høje i København, bør man kaste et blik på det stockholmske boligmarked. Her er priserne på ejerlejligheder nemlig en del højere end i den danske hovedstad. En ny opgørelse fra www.boligsiden.dk viser, at det er omkring 12 pct. dyrere pr. kvadratmeter at købe ejerlejlighed i Stockholm. Og det er vel at mærke, når priserne er omregnet til danske kroner.

Fik du læst: Spar 100.000 kroner på en 4-værelses lejlighed

”Kvadratmeterpriserne på ejerlejligheder ligger i København på gennemsnitligt cirka 24.600 kr. Det er omregnet 3.200 danske kroner lavere end i Stockholm”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Hun forklarer, at det er relativt nyt, at priserne ligger højere i den svenske hovedstad. Frem til september 2010 var de ejerlejlighederne dyrere i København end i Stockholm. Dengang overhalede de stockholmske priser imidlertid de københavnske, og siden har priserne ligget lavere i København.

Højere økonomisk vækst hæver priserne

Ifølge professor i geografi ved Københavns Universitet Christian Wichmann Matthiessen er der en god forklaring på udviklingen:

”Den svenske regering har i de seneste fire år formået at skabe en ’udviklingsstemning’, hvor man i højere grad har lykkedes med at tiltrække udenlandske virksomheder til byen. Og byudviklingen er fulgt med, og det smitter af på boligpriserne”, forklarer Christian Wichmann Matthiessen og fortsætter:

”Den økonomiske vækst er stærkere i Stockholm end i København, idet væksten i varer og tjenesteydelser er dobbelt så høj i Stockholm. Det går med andre ord godt i Stockholm. Man har formået at hævde sig internationalt, ligesom både virksomheder og borgere bakker op om udviklingen. Og økonomien er simpelthen stærkere i Sverige”, siger han.

Krisen trykker nu også i Stockholm

Priserne i Stockholm er imidlertid begyndt at falde i foråret 2011, og ejerlejlighederne i den svenske hovedstad er i dag omkring 1.800 kroner lavere end i marts måned.

”Det skyldes fortrinsvis den almindelige krisestemning i hele Europa”, mener Christian Wichmann Matthiessen.

Selv om priserne det seneste halve års tid er faldet i Stockholm, og de i samme periode har holdt nogenlunde niveau i København, er det altså stadig en hel del billigere at købe ejerlejlighed i den danske hovedstad.