Ejerlejligheder har tabt 19 % i værdi på et år

Foto: Boligsiden.

Realkreditrådets statistik for februar måned viser, at udbudspriserne på ejerlejligheder er faldet med godt 9 % på et år. Ifølge en mægler er faldet i salgspriser imidlertid dobbelt så stort.

Siden februar 2008 er de gennemsnitlige udbudspriser på ejerlejligheder faldet med 9,4 %. Det viser Realkreditrådets statistik over boligudbuddet for februar måned. Men det er kun halvdelen af det reelle prisfald, lyder meldingen fra en mægler.
”Når vi ser på de ejerlejligheder, vi har solgt inden for det sidste år, er faldet i de handlede priser dobbelt så stort – 19 % på landsplan”, fastslår Eva Nørgaard Petersen, der er kommunikationschef hos Nybolig.

Det tyder på, at udbudspriserne – når det gælder ejerlejlighederne – ikke er realistiske set i forhold til, hvad man kan forvente at få for sin bolig. Det medvirker til, at der går længere tid, før lejlighederne bliver solgt. På et år er udbudstiderne således steget med 48 dage, så det i dag i gennemsnit tager 237 dage – eller otte måneder – at sælge sin ejerlejlighed.

Kan eller vil ikke sætte prisen ned

”Der sidder stadig en stor gruppe sælgere, som ikke kan sætte prisen ned, fordi de har købt, da det var dyrest. Hos dem er der simpelthen ikke luft i budgettet til at sætte udbudsprisen ned. Herudover er der en gruppe, der ganske enkelt ikke vil sætte prisen ned. Det sender liggetiderne op, og i sidste ende ender disse sælgere med helt at trække boligen af nettet igen”, forklarer Eva Nørgaard Petersen.

Realkreditrådets statistik afslører da også, at der i dag er 1.200 færre lejligheder til salg sammenlignet med februar 2008. Det svarer til et fald på 18 %.
”Det er der efter min mening to årsager til; der er rigtig mange projektlejligheder, hvor bygherre har opgivet at sælge på grund af konjunkturerne og i stedet satser på at leje nybyggeriet ud; desuden dækker afgangen over de mange folk, der opgiver at sælge i det nuværende marked”, siger Eva Nørgaard Petersen.

Huspriser ned med 8 %

Markedet for ejerlejligheder er med andre ord inde i en markant tilpasningsfase, hvor de kommende måneder vil give et fingerpeg om, hvor et stabilt prisniveau befinder sig.

Det samme gælder naturligvis for de øvrige dele af boligmarkedet, om end udviklingen for villaer og rækkehuse er knap så skrap. Her er faldet i udbudspriser gennem det seneste år på 7,5 %, og det svarer ifølge Nybolig fint til faldet i de reelle priser i kædens handlede boliger, som er omkring 8 %.

Samtidig tager det længere tid at få solgt huset, idet udbudstiden er steget med 31 %, så det i dag gennemsnitligt tager 204 dage.
”Der er en stor gruppe huse til salg, hvor prisen er for høj. Derfor får husene lov at ligge længere”, siger Eva Nørgaard Petersen.

Boligsalget går bedre

Hun ser dog med fortrøstning på fremtiden, for det går faktisk bedre med boligsalget end i de sidste måneder af 2008, der var usædvanligt hårde ved boligmarkedet.

”Det er især de mindre villaer og rækkehusene ude i landet, der igen sælger pænt. I storbyerne sælger vi mange mindre boliger til førstegangskøbere og unge par uden børn.

Herudover har vi mange fremvisninger og sender flere salgsopstillinger ud end tidligere. Jeg synes, aktiviteten er ret positiv, om end vi forventer, at priserne falder lidt i løbet af året”, slutter Eva Nørgaard Petersen.

Find mere om