Ejerlejligheder: Brugerne forventede et fald, men priserne steg i 2019

Brugerne af Boligsiden forventede, at priserne på ejerlejligheder ville falde i 2019. Men resultatet blev det stik modsatte.

I begyndelsen af januar 2019 spurgte Boligsiden vores brugere, hvad deres forventninger var til lejlighedsprisernes udvikling i løbet af 2019. Over halvdelen svarede, at de forventede et fald i priserne, eller at de forblev uændret i forhold til 2018. Omvendt troede 24 procent af priserne ville stige mellem 1 og 5 procent.

Nu hvor vi har lagt 2019 bag os, står det klart, at det var mindretallet af brugerne, der fik ret.

For de nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at priserne på ejerlejligheder endte med at stige samlet 3,4 procent i løbet af 2019.

Fremgangen i salgspriserne i 2019 er lidt mindre, end hvad de udviklede sig til i 2018, hvor der var tale om en samlet stigning på 4,0 procent. Men at det overhovedet endte med et positivt resultat er overraskende.

”Da vi tog hul på 2019, var priserne på ejerlejligheder faldet syv måneder i træk, og samtidig blev der i 2018 indført stramninger på finansieringen i 2018. Så meget lod til, at den faldende tendens ville fortsætte,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”2019 begyndte også trægt på markedet for ejerlejligheder. Men de lave renter hjalp salget godt på vej, og i anden halvdel af 2019 så vi, at kurven knækkede, og priserne steg fra juli til november. Udskydelsen af de nye boligskatter gav også ejerlejlighedsmarkedet et pusterum, og samlet set kom også dette marked styrket ud af 2019.”

Positive forventninger til 2020

Retter vi blikket fremad, tyder meget på, at de positive takter vil fortsætte ind i 2020.

I midten af december fremlagde Regeringen den Økonomiske Redegørelse, hvori det vurderes, at huspriserne vil stige i de kommende år, om end mere moderat end i de seneste år. Konkret vurderes huspriserne til at stige 3,2 procent i 2020, og den moderate fremgang vurderes til også at være gældende for ejerlejlighederne.

”Der sælges fortsat rigtig mange ejerlejligheder i Danmark, og den afgørende faktor i 2020 bliver, om renterne forbliver så lave, som vi ser dem i øjeblikket. Hvis det bliver tilfældet, hvilket alt tyder på, tror jeg også på fortsat fremgang i priserne på ejerlejligheder,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”De lave renter kombineret med det økonomiske opsving og den generelt høje beskæftigelse gør, at flere kan blive godkendt til et lån, ligesom det skaber en generel optimisme for fremtiden blandt danskerne. Dermed er der også flere, der har mod på at købe bolig, og under de forudsætninger vil der også blive godt gang i handlen med ejerlejligheder i 2020.”

Find mere om