Ejendomsmæglere om det kommende år: Vi forventer faldende boligpriser

Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforenings nyeste forventningsundersøgelse regner ejendomsmæglerne med, at priserne på huse, lejligheder og sommerhuse vil falde i løbet af det kommende år.

Boligpriserne falder det kommende år. Det tror de danske ejendomsmæglere i hvert fald. For i Dansk Ejendomsmæglerforenings seneste forventningsundersøgelse svarer et flertal af ejendomsmæglere, at priserne på boliger vil falde.

For både huse og ejerlejligheder forventer cirka halvdelen af mæglerne, at priserne falder, mens lige under 40 procent regner med uændrede priser. 15 procent forventer nye prisstigninger på huse, mens det kun gør sig gældende for 11 procent for lejligheder.

“Nu er vi ude af restriktionerne og tilbage på arbejdspladserne og spisestederne igen. Renterne er steget lidt, og handelsaktiviteten er aftaget. Boligmarkedet trækker lige vejret igen, og det er svært at se fortsatte kraftige prisstigninger i den kommende tid, selvom den økonomiske udvikling i Danmark er understøttende for en pæn aktivitet på boligmarkedet det kommende år. Det vi hører i branchen er altså, at der er en blød landing forude,” siger Danske Ejendomsmæglerforenings direktør Ole Hækkerup.

Størst er ejendomsmæglernes konsensus om, at priserne på sommerhuse vil falde fra tredje kvartal i år til tredje kvartal næste år. Hele 67 procent svarer nemlig, at sommerhuspriserne vil falde.

Skal du sælge? Find den ejendomsmægler, der passer til dig

Reaktion på de seneste måneders udvikling

De seneste måneder er antallet af handler da også faldet, mens udbuddet har stabiliseret sig, og priserne er stagneret. Det er ejendomsmæglerne de allerførste til at opleve, og derfor er deres forventninger også en rigtig god indikator for, hvad der kommer til at ske med boligmarkedet den kommende tid.

”Udviklingen på boligmarkedet peger på, at vi ser ind i en tid med mindre aktivitet på boligmarkedet, og når ejendomsmæglerne forventer faldende priser, er det en forventning, der er skabt på baggrund af, at de hver dag møder sælgernes og købernes forventninger til, hvad boliger skal koste. På den måde har de et helt aktuelt billede af, hvad der kan sælges til hvilke priser,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Boligsidens seneste markedsindeks for september måned viste, at salgspriserne på sommerhuse faktisk allerede er begyndt at falde. Omvendt steg priserne på huse og lejligheder i september med beskedne 0,3 procent.

Resultater fra Dansk Ejendomsmæglerforenings forventningsundersøgelse:

BOLIGTYPELAVEREUÆNDREDEHØJERE
Huse473814
Ejerlejligheder523711
Sommerhuse67267

(Dansk Ejendomsmæglerforening gennemfører hvert kvartal en forventningsundersøgelse blandt sine medlemmer. I forventningsundersøgelsen for fjerde kvartal har der været 394 respondenter fordelt over hele landet. Tabellen viser ejendomsmæglernes forventninger til boligprisernes udvikling fra tredje kvartal 2021 til tredje kvartal 2022. Kilde: Dansk Ejendomsmæglerforening)