Ejendomsmæglere forventer uændrede eller stigende boligpriser

Foto: Boligsiden

En ny undersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening viser, at størstedelen af de danske ejendomsmæglere forventer, at boligpriserne det kommende år forbliver uændrede eller stiger.

Priserne på boliger kommer ikke til at falde det kommende år. Sådan lyder det fra landets ejendomsmæglere.

I Dansk Ejendomsmæglerforenings seneste tendensundersøgelse svarer 44 procent af de adspurgte mæglere, at priserne på huse stiger fra andet kvartal i 2020, hvor en kvadratmeter hus ifølge Boligsidens Markedsindeks kostede godt 14.600 kroner, og frem til andet kvartal i 2021. 46 procent svarer, at priserne forbliver uændrede, mens kun 10 procent forventer prisfald.

”Ejendomsmæglerne har varerne mellem hænderne hver dag, og de har derfor også fingeren på pulsen i forhold til, hvordan priserne udvikler sig. Og i disse coronatider er det slående, at 90 procent af ejendomsmæglerne i undersøgelsen mener, at priserne ikke kommer til at falde. Det lover godt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Ejendomsmæglerne går dermed imod de forventninger om et prisfald på 1,8 procent, som Det Økonomiske Råd meldte ud i juni. Omvendt bliver de nu støttet af Nationalbanken, der onsdag i denne uge justerede deres prognose og nu forventer prisstigning på 1,6 procent i 2020.

”Boligsidens Markedsindeks viser, at priserne på huse er steget fire måneder i træk og med en august-pris på 15.000 kroner per kvadratmeter har salgspriserne på huse aldrig været højere. Lige nu er priserne da også cirka fire procent højere end på samme tidspunkt sidste år. Holder det, vil det være fjerde år i træk, at huspriserne stiger med fire procent, så det er et marked, der har været meget stabilt og også er det i år, og hvor prognoser om store prisfald på mellem otte og 12 procent er blevet gjort til skamme,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I en afstemning blandt brugerne på Boligsiden, svarede 37 procent for nylig, at de forventer stigende huspriser i andet halvår af 2020. Dermed er brugerne ligeledes nogenlunde enige med ejendomsmæglerne.

Også store forventninger til sommerhuse

Ejendomsmæglernes forventninger til, at priserne ikke kommer til at falde knytter sig ikke kun til huse. Skal man tro branchen, vil heller ikke priserne på sommerhuse komme til at falde frem mod andet kvartal i 2021. Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforenings undersøgelse forventer 45 procent en stigning, 42 procent forventer uændrede sommerhuspriser, mens 13 procent forventer et fald.

”Der er solgt flere sommerhuse i de første otte måneder af 2020 end i hele 2019. Det er et marked, der har været i massiv vækst i år, og det har også smittet af på priserne. Ejendomsmæglerne oplever ved selvsyn hver dag, at købere af sommerhuse betaler udbudsprisen, fordi de ved, at der er et lavt udbud og stor konkurrence. Det afspejler sig også i det gennemsnitlige nedslag, der er faldet tæt på 50 procent det seneste år,” siger Birgit Daetz.

Et sommerhus i Danmark kostede i august i gennemsnit 18.095 kroner per kvadratmeter. Om væksten kan fortsætte, er kommunikationsdirektøren spændt på.

”Vi har været i en helt særlig situation i år med corona, og der er solgt så mange sommerhuse nu, at mange af dem der vil købe, allerede har slået til. Samtidig er vi på vej ind i efterår og vinter, der er off season for sommerhuse. Der er traditionelt en periode nu her, hvor priserne falder, men der har hidtil ikke været noget traditionelt over 2020, og vi venter i spænding på, hvad der sker med sommerhusmarkedet de kommende måneder.”

Skal du sælge? Find den ejendomsmægler, der passer til dig