Ejendomsmæglere forventer faldende lejlighedspriser frem mod 2020

Foto: Boligsiden

Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforenings seneste tendensundersøgelse forventer et flertal af landets ejendomsmæglere, at priserne på ejerlejligheder falder i København og Aarhus frem mod første kvartal af 2020.

Priserne på ejerlejligheder i København og Aarhus vil falde de kommende måneder. Det forudser landets ejendomsmæglere i Dansk Ejendomsmæglerforenings seneste tendensundersøgelse.

I undersøgelsen bliver mæglerne bedt om at forudse, om lejlighedspriserne i første kvartal af 2020 vil være højere, uændrede eller lavere end i første kvartal af 2019. 63 procent svarer, at de forventer, at priserne i kommunerne København og Frederiksberg vil være lavere, mens et flertal på 58 procent ligeledes forventer prisfald i Aarhus Kommune.

”I det seneste halvandet år har der været et fald i antallet af handler og en stagnation i priserne i de store byer. Køberne flokkes ikke længere om de udbudte ejerlejligheder. De tænker i højere grad i alternativer længere væk fra byerne. Den mindskede efterspørgsel øger salgstiden og sandsynligheden for nedslag i prisen. Ejendomsmæglernes forudsigelser er derfor også et udtryk for en tilstand på markedet, som vi genkender,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.

20 procent forventer uændrede priser i København og Frederiksberg, mens 17 procent forventer stigende priser. 32 procent forventer uændrede priser i Aarhus, mens 11 procent regner med, at priserne vil stige i landets næststørste by.

En tid med små udsving

Hvis vi skal forsøge at blive klogere på fremtiden ved at se på fortiden, kan vi sammenligne første kvartal af 2019 med første kvartal af 2018. Her viser tal fra Boligsidens Markedsindeks, at priserne er faldet 0,2 procent i København og 2,8 procent på Frederiksberg, og at priserne faktisk er steget i Aarhus i perioden med 1,4 procent. Altså er det ikke udpræget, at priserne på ejerlejligheder i de største byer er faldet.

”Ejendomsmæglerne har et særligt kendskab til tendenserne på markedet, så derfor er undersøgelsen en god indikator for, hvad der kommer til at ske. Samtidig kan vi konstatere, at prisændringerne det seneste år er meget små. Det betyder ikke, at der sker det samme i år, men det betyder i hvert fald, at vi er i en tid, hvor udsvingene er meget mindre, end de var under finanskrisen i slutningen af 00’erne og i årene umiddelbart efter rentefaldet i 2015,” siger Birgit Daetz og konkluderer:

”Derfor har de mæglere, der forventer uændrede priser måske fat i noget på den korte bane. Vi ser lige nu en stilstand på markedet, hvor købere og sælgere forsøger at afstemme forventninger til prisniveauet. De fleste sælgere i de store byer skal arbejde med at prissætte mere realistisk, og når den virkelighed slår igennem, kan vi komme til at se lidt større udsving.”

Forventninger til udviklingen i priser på ejerlejligheder fra 1. kvartal 2019 til 1. kvartal 2020 (i procent):

OmrådeLavereUændredeHøjere
Region Hovedstaden522919
- København og Frederiksberg kommuner632017
Region Sjælland45343
Region Syddanmark87912
Region Midtjylland324623
- Aarhus Kommune583211
Region Nordjylland36559
Hele landet414020

(Kilde: Tendensundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening)