Ejendomsmæglere forventer faldende lejlighedspriser

Foto: Boligsiden

Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforenings nyeste tendensundersøgelse forventer et lille flertal af ejendomsmæglerne, at priserne på ejerlejligheder falder i det kommende år. Foreningens formand mener, at markedet er ved at stabilisere sig.

De seneste fem måneder er prisudviklingen på ejerlejligheder fladet ud, men i forhold til samme tidspunkt sidste år er priserne nu mere end seks procent højere.

Den aktuelle prisudvikling peger dermed i forskellige retninger, så hvad skal vi tro om prisernes udvikling i den nære fremtid? Spørger man ejendomsmæglerne, kan vi forvente, at priserne på ejerlejligheder vil falde det kommende år. Det viser Dansk Ejendomsmæglerforenings (DE) seneste tendensundersøgelse.

DE har spurgt sine medlemmer om deres forventninger til prisudviklingen fra 3. kvartal i år til 3. kvartal næste år. Her svarer 51 procent, at de forventer lavere priser, mens blot 13 procent forventer prisstigninger.

”Ejendomsmæglerne ved, hvad der sker på markedet, fordi de arbejder med det hver dag. Det er deres job at vide, når tendensen svinger den ene eller den anden vej. Omvendt er det ikke sket siden 2012, at priserne er faldet i et tredje kvartal i forhold til året før, så hvis ejendomsmæglerne får ret, vil der være mange sælgere, der ikke kan få den pris, som de havde drømt om, og det styrker købernes forhandlingsposition,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Ser vi alene på kommunerne København, Frederiksberg og Aarhus forventer over 70 procent af mæglerne, at priserne vil falde det kommende år.

Lånestramninger virker prisdæmpende

Ejendomsmæglernes forventninger til prisudviklingen på ejerlejligheder kommer efter, at der i de seneste år er gennemført tiltag, der skal begrænse prisstigninger og modarbejde dannelsen af en ny boligboble.

Der er indført skærpede krav om fem procents udbetaling, og der er lagt restriktioner på lånemuligheder i København og Aarhus. I lyset af disse tiltag og usikkerheden omkring de nye offentlige ejendomsvurderinger kommer mæglernes forventninger ikke som en overraskelse for Ole Hækkerup, der er direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

”Særligt i hovedstadsområdet skaber de kommende nye vurderinger en vis usikkerhed i markedet, som naturligvis slår igennem på priserne. De forventelige højere ejendomsvurderinger øger skatteudgiften og dermed boligudgiften for boligejerne,” siger han og fortsætter:

”Omvendt ser vi den modsatte tendens mange steder i det vestlige Danmark. Her forventes de nye ejendomsvurderinger at blive lavere for enfamiliehuse, som der er flest af. Det er blandt andet med til at få mæglerne til at forvente stigende priser her. Salgstiden for lejligheder er dog fortsat meget lav i København, så det vi ser nu er nok et marked, der stabiliserer sig stille og roligt.”

Mens 51 procent af mæglerne forventer, at lejlighedspriserne vil falde, forventer et flertal af mæglere, at priserne på huse og sommerhuse forbliver uændrede eller stiger frem mod næste år.

Forventninger til udviklingen i ejerlejlighedspriserne det kommende år
– 3. kvartal 2018 sammenlignet med 3. kvartal 2019

OmrådeLavere (i %)Uændrede (i %)Højere (i %)
Hele landet513613
Region Hovedstaden642610
København og Frederiksberg kommuner76186
Region Sjælland115632
Region Syddanmark96823
Region Midtjylland364915
Aarhus Kommune71217
Region Nordjylland56396

(Kilde: Dansk Ejendomsmæglerforenings tendensundersøgelse fra tredje kvartal af 2018)