Ejendomsmæglere forventer faldende boligpriser det kommende år

I en ny forventningsundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening svarer ejendomsmæglerne, at de forventer faldende priser det kommende år på huse, ejerlejligheder og sommerhuse.

Boligsidens Markedsindeks for marts viste, at priserne på boliger steg med omkring én procent i første kvartal af 2022.
Spørger man ejendomsmæglerne vil priserne dog ikke fortsætte med at stige. Det viser Dansk Ejendomsmæglerforenings forventningsundersøgelse, der bliver udgivet én gang hvert kvartal.

Et flertal af deltagerne i undersøgelsen har svaret, at de forventer, at boligpriserne er lavere i første kvartal 2023, end de var i første kvartal i år.

”Der er mange, der forventer, at boligpriserne falder den kommende tid, for renterne er steget, og inflationen er høj. Det afspejler sig ikke alene i ejendomsmæglernes svar, men også hos Boligsidens brugere. Vi lavede en afstemning i 2021, hvor et flertal svarede, at de forventer faldende priser i 2022. Det er ikke sket endnu, men ejendomsmæglerne møder købere og sælgere hver dag og fornemmer tendensen, så de ved, hvilken vej udviklingen peger,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Mæglernes forventninger til prisudviklingen for huse, ejerlejligheder og sommerhuse er nogenlunde den samme, idet 56 procent forventer prisfald på huse, 62 procent forventer prisfald på ejerlejligheder, mens 58 procent forventer prisfald på sommerhuse.

Skal du sælge? Find den ejendomsmægler, der passer til dig

Også stigning i liggetid på vej

Helt i tråd med forventningen om faldende priser regner ejendomsmæglerne også med, at liggetiden kommer til at stige den kommende tid. Konkret betyder det, at mere end 60 procent af mæglerne forventer stigende liggetider for alle boligtyper.

”Hvis det kommer til at holde stik, betyder det for sælgerne, at de skal indstille sig på, at det kommer til at tage lidt længere tid at sælge deres bolig, end det gør nu. Men liggetiden har også været usædvanlig lav i lang tid, så selv hvis den kommer til at stige, vil det være en bevægelse tilbage mod det niveau, vi kendte før corona. Samtidig vil køberne kunne drage nytte af den lidt længere betænkningstid,” siger Birgit Daetz.

Liggetiden for solgte boliger – den såkaldte salgstid – er ifølge Boligsidens Markedsindeks faldet det seneste år på huse og sommerhuse, mens den er steget på ejerlejligheder.

Ejendomsmægleres forventning til udvikling i boligpriserne:

BoligtypeLavere (%)Uændrede (%)Højere (%)
Huse563410
Ejerlejligheder62299
Sommerhuse583111

(Tallene er fra Dansk Ejendomsmæglerforenings forventningsundersøgelse, der måler ejendomsmæglernes forventninger til udviklingen i boligpriserne fra første kvartal 2022 til første kvartal 2023. 412 respondenter fra hele landet har deltaget i undersøgelsen. Kilde: Dansk Ejendomsmæglerforening)