Dyk i udbudspriser får køberne på markedet

Velholdt hvidt hus med trampolin i haven. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Sælgerne af ejerlejligheder i Københavns-området går så meget på kompromis med udbudsprisen, at køberne nu igen for alvor er interesserede. I flere jyske byer stiger udbudspriserne derimod.

Udbudspriserne i de københavnske forstadskommuner er på et år faldet med helt op til 35 %, og er nu så attraktive, at det igen lokker køberne til. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Brøndby Kommune ligger atter helt i top – som beskrevet i en tidligere artikel på Boligsiden.dk er hussælgerne i Brøndby også landets mest villige til at sætte udbudspriserne ned. I kommunen på Vestegnen har sælgerne af ejerlejligheder nemlig sat udbudsprisen ned med mere en en tredjedel i løbet af de seneste 12 måneder. Helt præcis med 35 %.

”Men også i Herlev, Tårnby, Hvidovre og Gladsaxe er der store fald i udbudspriserne. I disse kommuner er priserne reduceret med over 20 procent”, siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

Rift om små lejligheder

Ifølge ejendomsmæglerkæden Robinhus er det i særdeleshed de små lejligheder, der er rift om. Og det er især i Københavns Kommune, der atter er kommet gang i salget. Det til trods for, at udbudspriserne i hovedstaden er faldet mindre dramatisk end i de førnævnte omegnskommuner. Siden februar 2008 er prisfaldet i København således på mere beskedne 14 %.

”Københavnerne har jo taget nogle ordentlige prishug nedad, siden boligfesten sluttede. Nu sker prisfaldet mere stille og roligt, og det er særlig de små lejligheder, der sælger”, siger partner i Robinhus Torben Andersen.

Han peger på, at mange købere har været mentalt meldt ud af markedet, men at prisjusteringer på helt op til 40 % i købers favør nu atter lokker folk af huse for at kigge på lejligheder i hovedstadsområdet. For eksempel i Vanløse, hvor udbudspriserne er kommet ned med 15 % på et år.

Vanløse og Tårnby på vej op

”Vi sælger rigtig godt i Vanløse for tiden. Sælgernes pris svarer nemlig nu meget bedre til købernes forventninger. Også i Tårnby på Amager går salget godt – det er virkelig på vej op, når det angår ejerlejlighederne”, fastslår Torben Andersen.

Han understreger imidlertid, at presset på sælgerne endnu ikke er taget helt af. Nogle købere har nemlig stadig is i maven og venter på, at priserne skal falde yderligere.

”Jeg havde en køber forleden, der gerne ville have en toværelses på Amager til 800.000 kroner. Og hvis jeg havde 20 af dem, så var de solgt på ingen tid.”

Priserne er ifølge Torben Andersen altså faldet så meget som op til 40 % i hovedstaden og kombineret med det faldende renteniveau, vejrer Torben Andersen morgenluft for boligmarkedet. Han tror på, det værste er overstået, og at der i løbet af foråret kommer gang i handlerne igen.

”Det er allerede startet godt i det nye år, så jeg er sikker på, vi går bedre tider i møde”, lyder det glædelige budskab fra Robinhus-mægleren, om end han ikke tager munden fuld og erklærer prisfaldet for stoppet.

Stigning i 13 jyske kommuner

Vender man blikket mod Jylland, er udviklingen i flere byer modsat. I kommuner som Herning, Århus og Ålborg steg udbudspriserne nemlig med mellem 1 og 7 %. Ikke voldsomme stigninger og snarere en indikation af, at priserne tilsyneladende har fundet deres leje – sådan nogenlunde.
Men et kig på kortet viser, at i hele 13 jyske kommuner er udbudspriserne faktisk steget med 5 % eller mere siden februar 2008.

Enten er sælgerne disse steder yderst standhaftige og er ikke presset til at sælge, eller også vil aktiviteten de kommende måneder vise, at udbudspriserne i første omgang er sat mere realistisk end tilfældet er i mange af de sjællandske kommuner.

Find mere om