DSB-stationer trækker huspriserne opad

Foto: Boligsiden

Villaerne ved de danske stationer er op imod dobbelt så dyre som huse, der ligger bare nogle få kilometer væk. Men i et par landsdele er forskellen noget mindre. Det viser beregninger fra www.boligsiden.dk.

Boligkøbere, der drømmer om villa langt fra byen, er på forhånd givet en fordel; det er nemlig meget billigere at købe villa langt fra byerne og dermed også fra en DSB-station, der almindeligvis ligger i byen.

Ifølge beregninger fra boligportalen www.boligsiden.dk er det i gennemsnit næsten dobbelt så dyrt at købe villa inden for 2 kilometer fra en station, som hvis man vælger et hus 10-12 kilometer fra den nærmeste station.

”Gennemsnitsprisen tæt på en station er 16.400 kr. per kvadratmeter, mens villaen kun koster omkring 9.200 kr. 10-12 kilometer derfra. Og rykker man mere end 22 km. væk, er prisen et nøk lavere endnu”, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Kun 12 pct. at spare 2-4 km væk

Boligsidens beregninger viser også, at huspriserne kun falder med godt 12 pct., hvis man vælger en villa 2-4 km fra stationen og 25 pct. i en afstand af 4-6 km derfra – i forhold til at købe hus klos op ad en station.

Længere væk er villaerne i runde tal de før omtalte 50 pct. billigere, end hvis man køber villa ved en station – og det er næsten uanset om man vælger hus 6-8 km væk eller mere end 22 km. Mønstret går i store træk igen i Øst-, Vest og Nordjylland, og på Fyn er der cirka 40 pct. at spare 22 km væk fra stationen. Men på Sjælland er prisforskellene knap så store.

Knap så store forskelle på Sjælland

”I Vest- og Sydsjælland er det ofte dyrere at bo langt fra en station ned at bo i middelafstand til den. Her er besparelsen 25 pct. 10-12 km væk, mens den ’kun’ er 9 pct. 22 km eller mere fra nærmeste station. Og I Københavns Omegn – hvor der i øvrigt aldrig er mere end 6 km til nærmeste station, er det i forhold til ved stationerne kun 29 pct. billigere at købe hus længst muligt væk”, siger Birgit Daetz.

I hovedstadsområdet har stationen altså ikke samme betydning for huspriserne som mange steder i provinsen. Men ellers viser beregningerne fra www.boligsiden.dk, at der er mange penge at spare ved at bosætte sig ude på landet frem for ved stationen inde i byen.

Find mere om