Det traditionelle enfamiliehus er billigst på Bornholm

Foto: Boligsiden

Bornholm er den landsdel, hvor den danske gennemsnitsvilla er billigst. Men også Nord- og Vestjylland byder sig til med billige enfamiliehuse. København og Nordsjælland er trods massive prisfald fortsat dyrest.

De seneste to års prisfald betyder, at danskernes foretrukne bolig – parcelhuset på omkring 150 kvadratmeter – nu i gennemsnit koster 2 millioner kroner på landsplan.

Boligsiden har undersøgt, hvor i landet den danske kernefamilie billigst får drømmen om eget hus med have opfyldt. Vi har stillet skarpt på villaer, der er mellem 140 og 160 kvadratmeter store. Konklusionen er, at Bornholm er den billigste landsdel at købe parcelhus i.

”Der er for tiden 98 villaer på 140-160 kvadratmeter til salg på Bornholm. De koster i gennemsnit 1,45 millioner kroner”, fortæller Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.

Klippeøen i Østersøen er imidlertid skarpt forfulgt af Vest- og Nordjylland i kappestriden om landets billigste parcelhuspriser. I begge landsdele koster gennemsnitsvillaen 1,63 millioner kroner – stadig et godt stykke under gennemsnitsprisen på 2 millioner.
Der er tillige masser af enfamiliehuse at vælge imellem; i Nordjylland er der 1.036 huse til salg; i Vestjylland frister ejendomsmæglerne her i juli med 683 villaer på mellem 140 og 160 kvadratmeter.

Kun to landsdele holder gennemsnit

Den danske gennemsnitspris på 2 millioner kroner finder man kun i to landsdele.

”Fyn samt Vest- og Sydsjælland er de eneste af de 11 landsdele i vores opgørelse, hvor udbudsprisen på parcelhuse ligger nogenlunde på niveau med landsgennemsnittet, idet de fynske huse i gennemsnit koster knap 2,1 millioner kroner; på Vest- og Sydsjælland er husene en anelse billigere og koster gennemsnitligt 1,9 millioner”, siger Birgit Daetz.

I den dyreste ende af skalaen ligger ikke overraskende København og omegn samt Nordsjælland. I København by skal man i gennemsnit slippe knap 3,77 millioner kroner for et af de 133 parcelhuse, der er til salg; i Nordsjælland er der omkring 20 procent at spare i forhold til den pris – her koster gennemsnitsvillaen lige over 3,1 millioner kroner.

Højeste priser, men korteste liggetider

Den dyreste landsdel er imidlertid omegnen omkring København. Her koster husene 3,8 millioner kroner. Og selv om priserne er i top, og der samtidig er rigeligt af huse at vælge imellem – for tiden er der 349 til salg – er liggetiden påfaldende nok landets laveste.

”De huse, der netop nu er til salg i Nordsjælland, har kun været i udbud i knap seks en halv måned. Så de høje priser afskrækker tilsyneladende ikke boligkøberne. Ser man på liggetiderne på kommuneplan springer det i øjnene, at tre af landets fem dyreste kommuner, Hørsholm, Gentofte og Lyngby-Taarbæk, alle brillerer ved også at placere sig i top 5 over landets korteste liggetider. Det trækker gevaldigt ned på de gennemsnitlige liggetider i hele Københavns omegn”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om