Det koster 25 pct. ekstra at bo ved skoven

Foto: Boligsiden

Udbudspriserne på villaer ved skoven ligger 25 pct. over gennemsnittet for danske enfamiliehuse. Til gengæld er det ikke dyrere at købe sommerhus i nærheden af skoven.

Den danske bøgeskov er ikke alene skattet; den har også en central placering i nationalsangen. Og vi danskere elsker tilsyneladende skoven så højt, at vi er parat til at betale ekstra for at bo klos op ad den. Tal fra www.boligsiden.dk viser nemlig, at man skal påregne at betale 25 pct. mere for villaen, hvis den ligger ved skoven.

”Der er udbudt omkring 1.000 huse, som ligger inden for en afstand af 100 meter til de danske skove, og de udbudt til en pris, der er en fjerdedel over gennemsnittet for danske enfamiliehuse”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.

Flyt 100 m og spar 7,5 %

De 1.000 villaer, der ligger op til skovene koster i gennemsnit 17.300 kr. pr. kvadratmeter. Til sammenligning skal man slippe 13.900 kr. pr. kvadratmeter for et gennemsnitligt dansk enfamiliehus.

Vælger man et hus, der ligger mellem 100 og 200 meter fra skoven falder prisen til knap 16.000 kr. – altså cirka 7,5 pct. under. Ikke overraskende falder gennemsnitsprisen, jo længere væk man kommer fra skoven.

Er det ikke en villa, men et sommerhus man går efter, er der til gengæld intet forgjort i at lede i nærheden af de danske skove – i hvert fald ikke hvis prisen spiller en afgørende rolle.

Sommerhuset skal ligge ved vandet

”Her er det nærmest det omvendte, der spiller ind; der er nemlig over 800 sommerhuse til salg, som ligger i nærheden af skov, og de koster i snit 19.000 kr. pr. kvadratmeter. Det er cirka 500 kr. under prisen for et gennemsnitligt dansk sommerhus”, fastslår Birgit Daetz.

Så danskerne vil tilsyneladende ikke betale mere, blot fordi sommerhuset ligger ved skoven. Men det er der ifølge Birgit Daetz en rimelig indlysende årsag til.

Dyrt at dyppe tæerne

”Selv om det kunne tyde på, at vi ligefrem foretrækker at komme længst muligt væk fra skoven, når vi holder fri i sommerhuset, skyldes det nok snarere, at der er langt til skoven i mange sommerhusområder. Vi har mere end 7.300 kilometer kystlinje, som gør det oplagt at lægge sommerhusene ved havet. Det er nok også havet, de fleste længes efter, og derfor vælger vi fortrinsvis sommerhuse ved vandet”, vurderer Birgit Daetz.

Det afspejler sig da også i kvadratmeterpriserne. En beliggenhed tæt på vand trækker nemlig sommerhuspriserne markant opad, og således koster det omkring 30.000 kr. i gennemsnit at bo, så man nærmest kan dyppe tæerne i vandkanten fra sin matrikel. Rykker man bare 200 meter væk fra havet, falder udbudspriserne med hele 30 pct.

Find mere om