Den intelligente bolig

Lad automatikken tage over og styre dit hus. Det kan både spare dig for tid og penge. Boligsiden.dk har undersøgt den intelligente bolig.

Skruer du selv op og ned for varmen, tænder og slukker lyset og åbner og lukker vinduerne? Så er du allerede en smule bagud. Nye intelligente løsninger gør din bolig mere og mere selvkørende, og som fx gør det nemmere for dig at spare på strømmen.

De intelligente løsninger dækker oftest over ventilationssystemer, varmesystemer, el- og lysinstallationer, der regulerer sig selv automatisk, som kører trådløst eller kan styres fra din mobiltelefonen eller tablet. Og der er boliger med fjernstyret gulvvarme og fjernstyrede ovenlysvinduer.

”Der er en lang række elementer, der bliver mere og mere udbredt i de danske boliger. Kontakter, der slukker alt lyset i boligen på én gang og automatisk ventilation og indeklimakontrol er ikke kun for de dovne – det er også klimavenlige løsninger, der hjælper boligejeren med at spare strøm, og som reducerer risikoen for skimmelsvamp på grund af dårligt indeklima”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Teknologien er også flyttet ind i køkkenet, hvor mange har installeret en quooker-hane, hvor du kan tappe kogende vand, og i badeværelset, hvor automatiske sensorer gør, at vandet kun løber i håndvasken, når du holder hænderne ind under hanen.

Generelt ligger udbudspriserne noget højere for de boliger, der har en eller flere intelligente løsninger. Det skyldes primært, at der er en overvægt af nybyggede boliger.

Så meget stiger prisen:

Procentvis stigning i udbudsprisen for villaer på landsplan i forhold til gennemsnitsprisen, hvis ordet er nævnt i boligannoncen:

Intelligent: +70 %

Højteknologisk: +42 %

Topmoderne: +41 %

Fjernstyret: +26 %

Automatisk: +26 %