Byt lige over: Lejlighed for en villa i nærheden

Foto: Boligsiden

Skift lejligheden i byen ud med en villa i nærheden. For en standardlejlighed på 80 kvadratmeter kan du få mellem 120 og 180 kvadratmeter villa til samme pris, viser beregninger fra Boligsiden.dk.

De stigende salgspriser på ejerlejligheder har gjort det til en god forretning at skifte 80 kvadratmeter i en etageejendom ud med en villa i nærheden. Sælger du din bylejlighed og flytter lidt uden for byen, kan du for samme pris få en langt større villa, viser en analyse fra Boligsiden.dk, der har beregnet bytteforholdet mellem en lejlighed i København, Aarhus, Aalborg eller Odense og en villa i nærheden.

”Man kan få overraskende meget for pengene netop nu, da prisen på ejerlejligheder er steget langt mere end prisen på villaer. Det seneste år er prisen steget 3,1 procent på villaer men 7 procent på ejerlejligheder på landsplan. Villaerne er først for alvor begyndt at stige det seneste år, mens lejlighederne har været i gang i et par år”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Mest for pengene i Aarhus og Odense

Flytter du fra en 80 kvadratmeter lejlighed i Aarhus og køber hus i nabokommunen Favrskov, kan du i øjeblikket få 180 kvadratmeter villa i bytte. Lige omkring årsskiftet 2013-2014 var der 200 kvadratmeter hus i bytte for prisen på en 80 kvadratmeter lejlighed.

Samme billede gør sig gældende for dem, der måtte have en 80 kvadratmeter stor lejlighed i Odense, som de er villige til at bytte ud med en villa i nabokommunen Nordfyns. Her er der også en godt 180 kvadratmeter stor villa i vente.   Aalborg er dog ikke langt efter, for her er der ca. 175 kvadratmeter villa at få i den tilgrænsende kommune Mariagerfjord, hvis man sælger sin lejlighed i byen.

Prisen er høj både i Købehavn og omegnen

Selvom salgspriserne på lejligheder i Hovedstaden er steget med knap 8 procent bare det seneste år, så er villaerne i samme region fulgt godt med. De er steget godt 6 procent, og det betyder, at man i Hovedstadsområdet får lidt mindre i bytte for den ellers dyre københavnerlejlighed. Sælger man 80 kvadratmeter lejlighed i København og flytter godt 25 kilometer nord for byen til forstaden Allerød, kan man få ca. 120 kvadratmeter villa.

”Man skal bide mærke i, at man i tre ud af fire byer får 100 kvadratmeter ekstra, når man skifter lejligheden ud med en villa. Det er ganske meget. Mange køber hus, når de stifter familie, og så vil de gerne flytte lidt ud af byen, og finde et hyggeligt villakvarter med gode institutioner og sikre skoleveje. Det kan omegnskommunerne tilbyde til en lav pris, og dermed opstår det yderst favorable bytteforhold”, afslutter Birgit Daetz.

Fakta: Sådan gjorde vi

Salgsprisen for en 80 kvadratmeter stor lejlighed i København, Aarhus, Aalborg og Odense er udregnet efter gennemsnitlige kvadratmeterpriser. Salgsprisen for en villa i Allerød, Favrskov, Mariagerfjord og Nordfyns er ligeledes beregnet ud fra gennemsnitlige salgspriser for villaer i kommunen.