Boligpriser faldt med mindre hast i 2. kvartal

Foto: Boligsiden

Samlet set har boligpriserne taget et stort dyk i 2009, men ifølge nye tal fra Realkreditrådet aftog prisfaldet markant fra 1. til 2. kvartal i år.

Prisfaldet på boligmarkedet flader nu ud! Det konkluderer Realkreditrådet i sin statistik over ejendomsprisernes udvikling i 2. kvartal 2009.

De dugfriske tal i rådets statistik viser nemlig, at priserne for parcel- og rækkehuse på landsplan er faldet med 7,0% i løbet af de første seks måneder af 2009; men samtidig er prisfaldet ’kun’ på 2,8% fra 1. til 2. kvartal.

Når det gælder ejerlejlighederne afslører statistikken, at prisfaldet i år er på 8,5%, men at hastigheden aftog fra april til juni. Således var faldet i 2. kvartal reduceret til 1,9%.

Ser man på fritidshusene, er billedet lidt værre; her er priserne dykket med 11,4% alene i år, men heldigvis aftog prisfaldet til 1,9% i 2. kvartal.

Samlede prisfald på op til 27%

Alt tyder dermed på, at der nu er tale om en ret så kraftig opbremsning i prisfaldene på boligmarkedet. Med til historien hører imidlertid også, at priserne i de forgangne knap tre år er faldet med så stor fart, at der bremselængden er ganske lang, før farten ’er taget helt ud af vognen’.

”Det kraftige fald i ejendomspriserne i årets første kvartal er afløst af mere beherskede prisfald. Det skyldes, at 2. kvartal var præget af en mere positiv stemning på finansmarkederne, og at vigtige faktorer i realøkonomien har holdt pæn stand; ledigheden er ikke steget i så hastigt tempo, som man kunne have frygtet; samtidig er renterne faldet, og mange har oplevet reallønsfremgang. Alle disse faktorer er med til at gøre et huskøb mere attraktivt for blandt andet førstegangskøbere, en gruppe der kan være med til at sætte skub i aktiviteten på bolimarkedet igen”, siger direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen.

Væsentligt færre handler

De relativt positive toner til trods noterer Realkreditrådet sig imidlertid, at der ikke – siden rådet lavede den første statistik af denne art i 1995 – har været et 2. kvartal med så få handler som i år. Samtidig lå antallet af handler med parcel- og rækkehuse i forrige kvartal hele 40% under niveauet i samme periode sidste år; handler med ejerlejligheder lå 36% under niveauet i 2. kvartal 2008.
Så rønnebærrene er desværre stadig en anelse sure. Det erkender Realkreditrådet da også.

”Ejerboligmarkedet har det fortsat meget svært og er langt under sidste års aktivitetsniveau. Med til et velfungerende ejerboligmarked hører ikke kun stabile priser, men også den viden, at det er muligt at sælge sin bolig inden for en rimelig tid. Man kan dårligt bebrejde eksisterende boligejere med ændrede boligbehov for ikke at sætte underskriften på en ny slutseddel, da de jo risikerer at skulle svare husleje af to boliger i en rum tid. Danskerne disponerer generelt meget fornuftigt omkring ejerboligen. Det er fortsat tilfældet”, siger Ane Arnth Jensen.

Selv om de værste dønninger, siden finanskrisen skyllede ind over land for et års tid siden, altså har lagt sig, går der fortsat en rum tid, før bølgerne helt har lagt sig på boligmarkedet. Heldigvis tyder det på, at der bliver mindre hård sø i de kommende måneder.