Boligpriser falder i fire ud af fem kommuner

Foto: Boligsiden

Udbudspriserne på enfamiliehuse er faldet med 10,6% i 2009, og prisfaldet rammer bredt i landet, omend enkelte kommuner går fri. Værst ramt er Vest- og Sydsjælland, hvor priserne er faldet i samtlige kommuner.

Selv om den værste turbulens har lagt sig på boligmarkedet i løbet af 2009, og der blæser mildere vinde over landet, er der stadig ikke grund til at hæve armene i jubel.
Godt nok er der fremgang visse steder i landet, men markedet kommer fra et historisk lavpunkt i slutningen af 2008, og i 78 af landets 98 kommuner fortsatte prisfaldet i 2009.

Visse steder dog væsentligt mere end andre. Ser man udelukkende på hovedstaden, tabte husene i København og Tårnby kommuner omkring 5% i udbudspris.

Det vejes imidlertid op af et mindre fald på 0,9% i Frederiksberg og en stigning på 8,2% i Dragør.
Dermed ender København By – som en af 11 landsdele i Boligsidens seneste kvartalsrapport – på et fald i udsbudspris for 2009 på beskedne 0,1%. Men andre steder i landet ser det imidlertid mindre godt ud.

Fynsk prisfald på 5,9%

”På Fyn er udbudspriserne kun steget i Kerteminde. Og blot med 0,2%. Derimod er der prisfald i Middelfart, Assens, Nyborg, Nordfyns, Langeland og Ærø kommuner med mellem 7 og 9%. Det samlede fald i udbudspris på Fyn er 5,9% – hvilket dog fortsat kun er på lidt over halvdelen af faldet i Danmark som helhed”, forklarer kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

Ser man på de københavnske omegnskommuner, er der derimod tale om en samlet stigning på 0,7% i forhold til nytår. Fremgangen skyldes prisstigninger i kommuner som Brøndby, Glostrup og Lyngby-Taarbæk, mens Albertslund må lide den tort at indtage dumbo-pladsen med et minus på hele 15,8%.

Fald på 12,7% i Vest- og Sydsjælland

I samtlige Danmarks øvrige landsdele er der tale om prisfald. Selv om enkelte kommuner her og der kan bryste sig af fremgang, er der desværre ingen steder nok til at trække en hel landsdel op i sorte tal.

”Værst ramt er Vest- og Sydsjælland. Her er der ikke en eneste af de 12 kommuner i landsdelen, der kommer ud med et plus. Mens Sorø klarer sig nogenlunde hæderligt med et minus på 4,8%, ser det anderledes slemt ud i kommuner som Næstved, Lolland, Vordingborg, Slagelse, Holbæk, Faxe og Odsherred. Alle syv steder er udbudsprisen faldet med mellem 11 og 13%”, fastslår Birgit Daetz.

Det samlede prisfald i Vest- og Sydsjælland ender i 2009 på 12,7%. Dermed er det den hårdest ramte landsdel i Boligsidens opgørelse.

Store forskelle i Jylland

En tur vestover viser, at der er store forskelle på, hvor hårdt de jyske boligsælgere er ramt.

”I såvel Østjylland som Vestjylland er udbudspriserne faldet med omkring 6,5%, mens Sydjylland ligger noget højere med et minus på 8,9%. Derimod holder de nordjyske udbudspriser nogenlunde stand med et beskedent fald på 1,7%”, siger Birgit Daetz.

I Nordjylland mønstrer Jammerbugt det største prisfald på 5,3%, i Vestjylland er faldet størst med 9,1% i Ringkøbing-Skjern, mens Favrskov indtager den lidet flatterende førsteplads i Østjylland med 14,1%.

Størst fald på Fanø – størst fremgang i Rudersdal

”I landsdel Sydjylland finder man imidlertid landets største dyk i 2009. Det er Fanø, hvor udbudsprisen på villaer er faldet med 18,6% – altså næsten dobbelt så stort som landsgennemsnittet”, slutter Birgit Daetz.

For en ordens skyld er det værd at runde af med Nordsjælland. Her er priserne kun faldet med 1,4% i gennemsnit – det største fald er på 9,9% i Hillerød. Det er også i denne del af landet, at den største stigning i udbudsprisen er sket; nemlig i Rudersdal, hvor boligsælgerne i dag regner med at få 15,1% mere for huset sammenlignet med sidste år.

Find mere om