Boligkøbere tror, prisfaldet stopper

Foto: Boligsiden

To ud af tre danske boligkøbere regner med, at faldet i boligpriserne stopper inden for det næste år. Det viser en analyse, som EDC har foretaget. Mæglerkæden tror imidlertid ikke selv på, at prisfaldet stopper i det vestlige Danmark.

Midt i økonomisk krise med stigende arbejdsløshed og et boligmarked i turbulens udviser danskerne overskud og stor optimisme, når talen falder på boligprisernes udvikling i den kommende tid.

En undersøgelse, som ejendomsmæglerkæden EDC har gennemført blandt 500 potentielle boligkøbere, viser nemlig, at 66% tror på, at boligprisernes nedtur standser inden 1. september næste år. Faktisk er det kun 4% af de adspurgte, som tror, der går mindst to år, før prisfaldet er bremset.

Ifølge analysen er der ikke stor forskel på købernes forventninger, uanset hvor i landet de kommer fra; i Region Sjælland er det 60% af køberne, der forventer, at priserne stabiliserer sig i løbet af de næste 12 måneder; i Region Syddanmark gælder denne holdning hos 73% af boligkøberne.

Tallene overrasker

Tallene overrasker EDC. Det skyldes, at boligpriserne er faldet markant mere i HT-området end i resten af landet – hvor prisfaldet også er sat ind væsentligt senere end i hovedstaden.

”Det er overraskende, der ikke er større forskelle på forventningerne fra landsdel til landsdel. Vi har trods alt to helt forskellige markeder. I HT-området er priserne nu faldet med 30-35 procent over en tre-årig periode i modsætning til store dele af provinsen, hvor priserne først begyndte at falde for et års tid siden. Alligevel er der stort set enighed om, at prisfaldet vil standse i løbet af det kommende år”, siger kommunikationskonsulent hos EDC Birgitte Ringbæk.

Hun har mest fidus til, at priserne stopper deres nedtur i Region Hovedstaden, fordi prisfaldet allerede aftager i styrke i hovedstaden samtidig med, at salget retter sig. Derimod er Birgitte Ringbæk mere pessimistisk, når talen falder på Jylland.

Fortsat prisfald i Jylland uden for Århus

”I Jylland uden for Århus forventer vi fortsat faldende priser. Her tror mange boligsælgere stadig, at de kan få det samme for boligen i dag som de kunne i 2007. Men efterhånden som de erkender, at de ikke får solgt til de priser, vil priserne også blive sat ned der”, vurderer hun.

I lighed med de jyske sælgere tror også de jyske købere i videre udstrækning end østdanskerne på, at boligprisfaldet er stoppet. Analysen viser nemlig, at mens kun 15% af køberne i Region Hovedstaden og bare 7% i Region Sjælland tror på, at prisfaldet allerede er slut, så tror hver femte køber i Sydjylland og Nordjylland, at prisfaldet er ovre.

I Region Midtjylland, der også tæller Århus, ligger andelen på 16% mere på niveau med Hovedstaden.

Find mere om