Antallet af overbud er faldende

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Antallet af overbud ramte det laveste niveau for 2015 i oktober for både ejerlejligheder og villaer, viser tal fra Boligsiden.dk. Boligmarkedet er for alvor ved at geare ned.

Der har været fuld fart på boligmarkedet, der kastede sig ind i 2015 med vilde prisstigninger og høj handelsaktivitet. Men hen over sommeren tog farten en smule af, og Boligsidens Markedsindeks i oktober viste, at salgstiden var begyndt at stige, og at der blev givet større nedslag i bolighandlerne. At andelen af overbud nu falder og har ramt det laveste niveau i 2015, er et andet tegn på, at boligmarkedet er ved at geare ned.

2,7 procent af de villaer der blev solgt i oktober, blev solgt til en højere pris, end de blev udbudt til. Det er en langt lavere andel end i årets andre måneder. Toppen blev nået i maj, hvor 4,8 procent af villahandlerne endte med et overbud. Og oktobers overbud var også mindre end ellers. I gennemsnit blev der lagt 85.000 kroner oven i prisen i de handler, der endte med et overbud. Vi skal tilbage til august 2012 for at finde et lavere niveau.

Andelen af ejerlejligheder, der blev solgt på overbud, lå på 6,5 procent i oktober. Toppen blev i 2015 nået i april, hvor 14,3 procent af de solgte ejerlejligheder blev solgt på overbud. April måned satte dermed rekord i andelen af overbud siden januar 2009, hvor Boligsiden.dk begyndte at måle.

”Der er sket et markant fald i andelen af overbud i oktober. Sammen med de stigende salgstider og de større nedslag tegner der sig et billede af et boligmarked, der så afgjort har gearet ned”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:
”Det er for tidligt at sige, om der er tale om en egentlig afmatning af boligmarkedet, men det er ikke utænkeligt, at vi ser en reaktion på den voldsomme aktivitet i starten af året. Det kunne godt tyde på, at der kommer nogle rolige vintermåneder, hvor vi ikke kommer til at se de store udsving”, siger Birgit Daetz.

Derfor betaler vi over prisen

Det faldende antal af boliger til salg og de stigende salgspriser har i 2015 skabt rift om især de bedste boliger på markedet. Det har fået mange købere til at betale mere end udbudsprisen for at være sikre på at få overdraget nøglerne til drømmeboligen. Andelen af overbud har derfor været høj i 2015, hvor også antallet af bolighandler har slået rekord og øget presset på populære områder og særligt eftertragtede adresser.