Andet år i træk med husprisfald på 11 pct.

Hvordan køber du på tvangsauktion?

Foto: Boligsiden

Udbudspriserne på huse faldt på landsplan med 11 pct. i 2009. Det sker for andet år i træk, og prisfaldene går igen i alle landsdele. Til gengæld faldt liggetiderne også.

En kvadratmeter dansk villa blev i det forgangne år 1.807 kroner billigere. Det svarer til et prisfald på 11 pct. Og det er andet år i træk, at gennemsnitsprisen på villaer og rækkehuse falder så meget. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Boligsiden har opgjort udviklingen i udbudspriser pr. kvadratmeter og liggetider fra 2007 til 2008 og igen fra 2008 til 2009.
Opgørelsen viser, at der faktisk var prisstigninger to steder i landet fra ’07 til ’08 – 2 pct. i Vestjylland og 3 pct. i Nordjylland. Det er derimod ingenlunde tilfældet, når man ser på udviklingen hen over sidste år.

”Sidste år bar præg af prisfald i samtlige 11 landsdele. Størst i Vest- og Sydsjælland, hvor husejerne efter et prisfald på 9 pct. i 2008 fik barberet yderligere 11 pct. af udbudsprisen. Så boligejerne i den del af landet har taget nogle gevaldige øretæver igennem de sidste to år”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Kurven knækker snart

Hun fortsætter: ”Til gengæld bremsede prisfaldet op i København by og omegnen. Igennem 2008 faldt priserne cirka 12 pct. i disse to landsdele, men i 2009 var faldet blot på 1 pct. i Københavns omegnskommuner og 2 pct. i selve byen.”

Dermed følger udviklingen i huspriserne det mønster, der er set for ejerlejlighederne; noget tyder med andre ord på, at kurven snart også knækker på husmarkedet.

”Fra mæglerne lyder det, at der er mere gang i salget. Det vil derfor ikke undre, hvis huspriserne i hovedstadsområdet i løbet af nogle måneder går i plus”, vurderer Birgit Daetz.

Derimod gik udviklingen i den anden retning i seks af de 11 landsdele, når man sammenligner med udviklingen gennem 2008 – deriblandt altså Vest- og Sydsjælland som før omtalt.

Udviklingen hård ved Sydjylland

”I Nord- og Vestjylland gik udviklingen som nævnt fra direkte positiv til negativ. Sidste år var prisfaldet i gennemsnit på 1 pct. i den nordligste del af landet, mens udbudsprisen dykkede med 4 pct. i Vestjylland.”

I Østjylland var prisfaldet på 6 pct. i 2008 og 8 pct. i 2009, og fynboerne mistede 3 pct. i 2008, mens faldet sidste år var 7 pct.

Udviklingen i Sydjylland ser imidlertid på papiret værst ud; her var prisfaldet på 1 pct. i 2008, men steg til 9 pct. sidste år.

”Mønstret er ganske tydeligt, at priserne først stabiliserer sig i hovedstaden og omegn og derefter breder sig som ringe i vandet ud i landet. At der så har været minimale prisfald to steder i Jylland oven på fremgang året forinden, hænger sammen med, at prisstigningerne i Nord- og Vestjylland i opgangstiderne var mere beherskede end andre steder i landet”, siger Birgit Daetz.

Liggetider faldt overalt

I øvrigt faldt liggetiderne overalt i landet – både igennem 2008 og 2009. Det største fald ses i Københavns omegn, hvor liggetiden faldt med tre måneder til 197 dage ved udgangen af 2009. Herefter følger København samt Nordsjælland med 63 færre liggedage, så det i dag gennesnitligt tager henholdsvis 217 dage og 243 dage fra huset sættes til salg, til det igen er fjernet fra internettet.

Det mindste fald er i Vest- og Sydsjælland, hvor det i dag kun tager fem dage mindre at komme af med huset sammenlignet med for to år siden.

Pristilpasning om hjørnet?

”Vest- og sydsjællænderne er desværre uden nåde i vores seneste opgørelse. Liggetiden er stort set ikke faldet i to år, og samtidig er priserne bare fortsat nedad. Men pristilpasningen burde også i denne del af landet snart være nået, så der atter kommer hurtigere omsætning i de huse, som mæglerne har på lager”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om