7 ud af 10 huse sælges over vurderingen

Foto: Boligsiden

Langt de fleste hussælgere får mere for huset end den offentlige vurdering er sat til. I hver sjette kommune ligger salgsprisen mere end 20 pct. over vurderingen. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk

Selv om huspriserne er faldet de senere år, får sælgerne i langt de fleste tilfælde alligevel mere for huset, end den offentlige vurdering er sat til. Nye tal fra www.boligsiden.dk viser, at cirka 75 pct. af alle villaer og rækkehuse, der blev handlet i 2011, blev solgt til priser over vurderingen.

I alt drejer det sig om godt 26.700 villaer og rækkehuse ud af årets 34.090 handler, hvor sælger fik mere end den seneste vurdering lå på.

36 % over vurderingen i Solrød Kommune

I visse kommuner ligger salgspriserne endda på et niveau, som er væsentligt over den offentlige vurdering. Solrød Kommune topper i den sammenhæng med en gennemsnitlig merpris på over 36 pct. Her lød den gennemsnitlige vurdering for de 155 villahandler i 2011 på knap 2,1 mio. kr.  Men husene blev handlet til en gennemsnitspris på 2,85 mio. kr.

I 17 kommuner – svarende til en sjettedel af de 98 kommuner – lå den gennemsnitlige merpris på mere end en femtedel. Det er primært i og omkring København og i Nordsjælland. Uden for denne del af landet er det kun Aarhus og Varde, som kan blande sig.

I alt drejer det sig om 74 kommuner, hvor man kan regne med at få solgt huset til en pris over den offentlige vurdering. Men medaljen har også en bagside. I 24 kommuner skal man oftest ikke regne med at få solgt til den offentlige vurdering.

”Det er især i Vest- og Sydsjælland samt på øer som Langeland, Bornholm og Ærø, at sælgerne må sælge til under vurderingen. Det afspejler desværre endnu en gang trængslerne på den del af boligmarkedet, som ikke ligger i og omkring landets to største byer”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Skatteaftale bør skabe ro

”Heldigvis burde der nu – med regeringens nye og brede skatteaftale – være skabt ro om beskatningen af boligejerne de næste otte år. Det giver forhåbentlig tiltro til, at det er en sund investering at købe bolig nu, og det vil være godt for prisudviklingen”, slutter Birgit Daetz.

Ifølge Boligsidens opgørelse er villasælgerne i Rebild Kommune i øvrigt under størst pres – her blev der sidste år solgt 242 villaer til en gennemsnitspris, som lå hele 53 pct. under den offentlige vurdering.

Boligsidens opgørelse bygger på den offentlige vurdering fra 2010 og salgspriser fra OIS i 2011.

Find mere om