5 gode råd: Sådan finder du et billigt sommerhus

Foto: Boligsiden

Vil du gerne være sommerhusejer uden at skulle betale mange millioner for din feriebolig? Så læs med her, hvor Boligsiden giver dig fem gode råd til at finde sommerhuset til den pris, der passer til din pengepung.

Drømmer du om at have dit helt eget feriefristed, hvor du kan vågne op på de langsomme morgener og nyde den omkringliggende natur? Og har du samtidig et budget, der ikke matcher de dyreste sommerhuse på markedet?

Så læs med her, hvor Boligsiden har samlet fem gode råd til, hvordan du lettest bliver eksponeret for markedets billigste sommerhuse.

”Der er sket en del på boligmarkedet det seneste år, og for sommerhusenes vedkommende er der i februar måned i år stadig tale om et prisniveau, der overordnet set ligger 40 procent højere end i tilsvarende måned i 2019. Men det er langtfra umuligt at finde et sommerhus i den billigere ende,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Boligsiden har her samlet fem gode råd til dig, der skal på sommerhusjagt i påsken, og som gerne vil finde et mere budgetvenligt et af slagsen. Vi håber, du kan bruge det.

5 gode råd til at finde et billigt sommerhus

1) Tjek landets billigste sommerhuskommuner

Skal du finde et billigt sommerhus, så start med at kigge i de kommuner, der har de laveste kvadratmeterpriser. Du kan se listen herunder og klikke dig ind på en sommerhussøgning på det enkelte kommunenavn.

Men husk, at der er tale om gennemsnitspriser, og at der er både dyre og billige sommerhuse i alle kommuner. Brug det som et pejlemærke for, hvor du skal starte.

KommuneSalgspris pr. kvm. i februar 2023
Aalborg11.204
Lolland11.646
Vesthimmerland11.814
Holstebro14.695
Sønderborg15.380
Kalundborg15.392
Frederikssund17.056
Guldborgsund17.117
Ringkøbing-Skjern18.079
Hjørring19.646

(Kilde: Boligsidens Markedsindeks)

2) Søg væk fra havet

Alene ved at kigge på sommerhuse, der er mere end 100 meter væk fra vandet, kan du i gennemsnit spare 500.000 kroner på et sommerhus på 85 kvadratmeter. Det viser en opgørelse, som Boligsiden tidligere har lavet.

Hvis du kan leve med at skulle gå nogle ekstra hundrede meter til vandet, er der dermed penge at spare. Penge, som du jo passende kan bruge på selve sommerhuset eller på alle de hyggelige stunder, som I skal have i huset.

3) Byg dit sommerhuse selv

Det er ofte væsentligt billigere at købe en fritidsgrund eller et sommerhus til nedrivning, end det er at købe et sommerhus, der står snorlige og indflytningsklart fra start.

Men du skal huske, at grunden ikke gør det alene. Vil du bygge selv, skal du tænke over de udgifter, der kan være forbundet med det. Det handler om udgifter til materialer og håndværkere – med mindre, du selvfølgelig kan lave arbejdet selv.

Det gode råd er altid at lægge et realistisk budget, inden du går i gang, så du undgår overraskelser undervejs.

Lyder idéen tiltalende, kan du eventuelt også kigge med i vores nybygger-univers, hvor du måske kan finde inspiration til dit nybyggede sommerhus.

Når du skal bygge sommerhus, er det samtidig vigtigt, at du undersøger om den grund, du har i sigte, er tilsluttet el, vand, varme, kloak og internet og indregne eventuelle tilslutningsafgifter.

Se de aktuelle sommerhusgrunde til salg.

4) Køb flexbolig – det er billigere

En anden genvej til et lidt billigere sommerhus, er at kaste blikket mod nogle af de flexboliger, som er til salg. Altså en helårsbolig, hvor der enten allerede er givet flexbolig-tilladelse, eller hvor det er muligt at ansøge om det.

Tidligere opgørelser fra Boligsiden har nemlig vist, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris på flexboliger er lavere, end den er for deciderede sommerhuse.

5) Brug Boligsiden rigtigt

Når du har overvejet de fire første trin herover og er i gang med at søge på Boligsiden efter lige dét sommerhus, der passer dig, så sørg for at bruge Boligsiden rigtigt, så du giver dig selv de rette fordele. Husk derfor:

  • At sortere listen efter det rigtige parameter. Så sortér efter kontantpris eller kvadratmeterpris, og hvis de dyreste lægger sig øverst i søgningen, så brug pilen til højre for sorteringsparameteret til at vende søgningen, så de billigste er øverst. Du kan med fordel gøre det samme med liggetid og få de sommerhuse med længst liggetid til at ligge øverst. Det er ofte der, der er penge at spare, fordi sælgeren enten har sat sommerhuset ned i pris eller er til at forhandle med.
  • At bruge kortsøgningen, hvor du kan zoome ind og på den måde ændre det område, du kigger på. Lav også radiussøgninger og indtegn dit eget område, hvis det ikke lige er en bestemt kommune eller et bestemt postnummer, du interesserer dig for.
  • At oprette en profil og gemme dine favoritboliger og dine søgninger. Sørg for også at oprette overvågning på dine søgninger og få en e-mail, når der kommer nye sommerhuse til salg i lige præcis det område, du søger i. På den måde får du hurtigt besked, når der kommer noget til salg, der kan være interessant for dig. Opret din profil her.
  • Husk også, at du på Boligsidens Markedsindeks kan gå i dybden med flere nøgletal som eksempelvis nedslag og salgstider og dermed undersøge sommerhusmarkedet lokalt netop der, hvor du er på udkig efter et sommerhus.
Find mere om