Nye låneregler frister flere til sommerhuskøb

sommerhus

Foto: Boligsiden

De nye regler for realkreditbelåning til sommerhuskøb har gjort det billigere at købe fritidsbolig. Og en afstemning på Boligsiden.dk viser, at de potentielle købere er positivt stemte over for regelændringen.

For mange danskere er sommerferie lig med sommerhus. Og da Folketinget tidligere på året vedtog et lovforslag om at øge realkreditbelåningen på lån til sommerhuskøb fra 60 til 75 procent for at sætte skub i salget, stod det klart, at drømmen om at blive sommerhusejer kom lidt tættere på for de håbefulde købere. Fra 1. maj, hvor loven trådte i kraft, blev det således billigere at låne penge til køb af en fritidsbolig i Danmark.

Det har gjort vejen til et køb lidt kortere for en hel del danskere, viser resultaterne af en afstemning på Boligsiden.dk. Ud af i alt 1.000 besvarelser, tilkendegiver knap en fjerdedel, at de nye regler kan få dem til at købe sommerhus. En fjerdedel svarer, at de allerede har sommerhus, mens lidt over halvdelen siger, at den ændrede grænse for realkreditbelåning ikke ændrer noget for dem.

”Det interessante i resultaterne er uden tvivl gruppen, der svarer, at de nye regler har indflydelse på deres planer om at købe sommerhus. Det er mennesker, der aktivt tager stilling til de fordele, der kan være forbundet med de økonomiske besparelser, mens dem der svarer nej, formentlig er en mere blandet gruppe,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og uddyber:

”Den kan både rumme folk, der slet ikke er i overvejelserne om et sommerhuskøb, hvorfor regelændringen er irrelevant, og andre som ikke synes, at gevinsten er stor nok til, at der kan blive plads i budgettet. Det er en gruppe, der alligevel ikke ville kunne påvirke det samlede salg, hvorimod der er sandsynligt, at vi kan se ja-gruppen i salgsstatistikken om nogle måneder.”

Ministeren er glad for udviklingen

Om det er de nye regler, der allerede har sat deres præg på salget, er endnu for tidligt at konkludere, mener Birgit Daetz, men salget overgik al forventning i de nye reglers første måned. Maj markerede sig som den måned med hidtil mest aktivitet på markedet siden før finanskrisen. I alt 1.069 sommerhuse skiftede hænder i årets femte måned, hvilket er over 300 flere end i samme periode sidste år.

”Det svarer til en stigning på 40 procent, men om det er den ændrede grænse, der er årsagen, eller om det er et udtryk for den generelle vækst på boligmarkedet, er svært at sige på nuværende tidspunkt,” siger Birgit Daetz.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er derimod mindre forbeholden over for at kommentere på effekten af regelændringen.

”Det er super glædeligt, at det er lykkedes at sætte mere gang i sommerhusområderne, hvor der har været mange huse til salg i lang tid. Det sætter også skub i omsætningen hos lokale håndværkere, der skal renovere nogle af husene og hos købmanden og restauranter. Det er kort og godt med til at skabe udvikling og økonomisk vækst flere steder i Danmark,” udtalte han til Ritzau i forbindelse med, at Boligsiden.dk offentliggjorde salgstallene for maj måned.

Afstemningen på Boligsiden.dk

Fra den 10. til den 23. juni 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Kan den ændrede grænse for realkreditbelåning få dig til at købe sommerhus?” Vi fik 1.000 svar, der fordeler sig således:

Find mere om