Ny undersøgelse: Langt størstedelen af boligkøberne forventer at få afslag på udbudsprisen

Foto: Boligsiden

I en ny undersøgelse foretaget blandt Boligsidens brugere svarer et stort flertal, at de forventer at få et afslag på udbudsprisen i forbindelse med boligkøb. For 35 procent af de adspurgte lyder forventningen, at der bliver barberet over 10 procent af boligens udbudspris.

Hvis du skal købe bolig, forventer du så at få et afslag på udbudsprisen?

Sådan har Boligsiden for nyligt spurgt sine brugere. Og for størstedelen af dem, der har svaret, lyder svaret ja.

Helt konkret har brugerne haft mulighed for angive, hvor stor en procentdel af prisen, de forventer, at der bliver barberet af udbudsprisen i forbindelse med boligkøb.

Således svarer 35 procent af Boligsidens brugere, at de forventer at få et afslag på mere end 10 procent.

For 33,5 procent af brugerne lyder forventningen, at de som boligkøber får et afslag på mellem fem og 10 procent. Samtidig svarer 14 procent, at de forventer at få et afslag på mellem en og fem procent.

”Det svarer til, at over 80 procent af Boligsidens brugere har en forventning om at kunne få et afslag, hvis/når de køber bolig. At langt størstedelen svarer sådan, hænger formentlig sammen med, at der i løbet af efteråret og vinteren har været gode muligheder for at forhandle sig frem til et pænt prisnedslag flere steder i landet,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”De seneste måneder er det gennemsnitlige prisnedslag, der gives i forbindelse med boligkøb, dog blevet en smule mindre, hvilket formentlig hænger sammen med, at der er kommet mere ro på samfundsøkonomien nu sammenlignet med tidligere,” tilføjer hun og fortsætter:

“I efteråret og vinteren var der stor uvished om, hvad den økonomiske situation ville bringe, og derfor var det både svært for boligsælgere at prissætte en bolig, ligesom det var svært for boligkøbere at vide, hvor meget de kunne og turde købe bolig for. Nu er der et mere stabilt fodfæste, og det viser sig i blandt andet afslagets størrelse.”

Høje forventninger til afslag

Tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at det gennemsnitlige prisnedslag er blevet mindre i løbet af første halvår af 2023, hvilket gælder for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse.

Eksempelvis lå det gennemsnitlige prisnedslag for villaer og rækkehuse i juni måned på 684 kroner per kvadratmeter. Det er 30 procent lavere end i december 2022.

”Grundlæggende får køberne mindre i afslag nu, end de gjorde ved indgangen til 2023. Og vi kan samtidig se, at hussælgerne barberede omkring fire procent af prisen i juni måned i gennemsnit. Det tyder altså på, at man som køber skal have meget gode forhandlingsevner, hvis det skal lykkes at få 10 procent eller over skåret af udbudsprisen,” siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: Køberne har fået mindre i rabat på boligmarkedet i første halvår 2023

Kan handle om type og placering

Birgit Daetz fremhæver desuden, at der er stor variation i, hvor meget der i gennemsnit bliver skåret af udbudsprisen på en bolig.

”Først og fremmest handler det om boligens type, og hvor boligen er placeret. Overordnet set handler det jo om, hvor eftertragtet en vare en bolig er i et givne område på et givent tidspunkt,” siger hun og tilføjer:

”Er der langt imellem køberne, kan boligsælgere være nødt til at slå til, når en køber melder sig – også selv om den pris, der bliver budt, er noget under udbudsprisen. Er der omvendt stor efterspørgsel på den type af bolig, kan købere i højere grad være nødt til at imødekomme sælgers udgangspunkt for boligens pris, hvis man vil sikre, at drømmeboligen kommer i hus.”

Ganske få forventer at købe til eller over udbudspris

Vender vi tilbage til Boligsidens brugerundersøgelse, svarer kun et fåtal af de besøgende, at de forventer at skulle købe en bolig til eller over udbudsprisen.

Således svarer otte procent, at de forventer at skulle købe en bolig til udbudsprisen, mens knap tre procent svarer, at de forventer at skulle købe en bolig til over udbudsprisen.

Sådan har vi gjort:

I perioden fra den 6. juli til den 19. juli har Boligsiden stillet sine brugere spørgsmålet: Hvis du skal købe bolig, forventer du så at få et afslag på udbudsprisen?

I alt har 1.476 af Boligsidens brugere svaret på spørgsmålet på baggrund af seks svarmuligheder.

Find mere om