Ny afstemning: Fire ud af ti har udskudt boligkøbet efter turbulent år

En ny afstemning blandt Boligsidens brugere viser, at fire ud af ti potentielle boligkøbere har udskudt et boligkøb. Det sker som konsekvens af den turbulente udvikling, som er sket på boligmarkedet i 2022.

Prisfald. Færre handler. Flere boliger til salg.

Det summer i meget korte træk udviklingen op på boligmarkedet i andet halvår 2022.

Efter optimisme og efterdønninger af handelsboomet under corona fortsat prægede første halvår af 2022, tog en større forsigtighed og generelt svækket købekraft over i andets halvår. Og den udvikling har haft konsekvenser.

I en ny afstemning har Boligsiden netop spurgt sine brugere, om udviklingen på boligmarkedet i 2022 har påvirket folks boligplaner. Og svaret er ganske overbevisende.

Hele 40 procent af de lidt over 1.000 deltagere svarer nemlig, at udviklingen har fået dem til at udskyde deres boligkøb.

”Det lader til, at mange er på udkig efter en ny bolig. Men det er klart, at når det stigende renteniveau gør det dyrere at finansiere en ny bolig, og det samtidig bliver betydeligt dyrere at bo i boligen på grund af stigende inflation, øgede energiomkostninger og en vis udhulning af reallønnen, er der naturligvis flere boligkøbere, der har brug for at tænke sig om en ekstra gang og se tiden an,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Effekten afspejler sig i handelstallene. Boligsidens årsopgørelse for boligsalget i 2022 viser netop, at det laveste salgsresultat på årlig basis siden 2014, og det er en nedgang, der især er skabt i andet halvår.
Imens 40 procent af deltagerne i afstemningen har udskudt deres boligkøb, svarer ni procent, at de har købt bolig som planlagt i løbet af 2022.

Prøv Boligsidens Låneberegner her.

Udskudte salg og renoveringsprojekter

Det er dog ikke kun boligkøberne, der har været mere tilbageholdende i 2022. Ifølge Boligsidens nye afstemning har udviklingen også ført andre effekter med sig.

Ni procent af deltagerne svarer, at de har udskudt deres boligsalg.

”Sælgerne har på ganske kort tid skulle omstille sig til et noget andet prisniveau, end de havde udsigt til i begyndelsen af 2022, og er man ikke tvunget ud i sit boligsalg, er det klart, at de faldende priser kan få en til at overveje salget endnu engang,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Samtidig skal en stor del af sælgerne også ud at købe en ny bolig, når de har solgt, og så er vi tilbage ved, at finansieringsmulighederne ligeledes har ændret sig på relativt kort tid. Det kan også have fået flere til at udskyde salget.”

Fire procent af deltagerne i afstemningen svarer omvendt, at de har solgt boligen som planlagt.

Kigger vi på de øvrige besvarelser i afstemningen, er der ligeledes seks procent af deltagerne som angiver, at de har udskudt et renoveringsprojekt i boligen.

”Materialepriserne steg kraftigt under forsyningsproblemerne under corona og har længe ligget på et højt niveau. Det har haft stor indflydelse på salget af byggegrunde og muligheden for at bygge nyt, og det afspejler sig selvfølgelig også i lysten til at bygge om i de eksisterende, private hjem,” siger Birgit Daetz.

Foruden de allerede angivne besvarelser er der fem procent af deltagerne, der svarer, at de har solgt deres bolig – men til en lavere pris end forventet. Samtidig svarer tre procent, at de har købt en billigere bolig end planlagt. Og så er der en stor gruppe på 24 procent, som ikke har haft særlige planer med boligen i 2022.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt brugerne af Boligsiden i perioden 20. december 2022 til 9. januar 2023. I alt er der afgivet 1.018 svar til spørgsmålet: