Natur, ro og billige boliger kan få danskere til at flytte ud af byen

Foto: Boligsiden.

Interessen for boligerne uden for de store byer var høj i 2021, og en ny afstemning blandt Boligsidens brugere viser, at det er udsigten til mere natur, ro og billige boliger, der kan få danskerne til at flytte ud.

Der blev solgt mange flere boliger i 2021 end året før. Det har betydet stigende salg i langt de fleste af landets kommuner, og i kommuner som Aabenraa, Brønderslev, Assens og Ikast-Brande var salget mere end 25 procent højere i de første 11 måneder af 2021 sammenlignet med samme periode året før.

Der har altså været gang i den i nogle af de kommuner, der normalt tiltrækker sig mindre opmærksomhed på boligmarkedet. Og ifølge en ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden er der en god forklaring på det.

41 procent af de adspurgte svarer nemlig, at mere natur eller mere ro kan få dem til at flytte væk fra en af de store byer, mens 16 procent svarer, at lavere kvadratmeterpriser kan få dem til at pakke flyttelæsset og køre det ud af byen.

”Der er ingen tvivl om, at flere dele af landet er blevet mere attraktive det seneste halvandet år. Corona har ændret danskernes behov, og kravene til hjemmets beliggenhed er justeret i takt med, at flere arbejder mere hjemme. Nu kan man lettere bevare jobbet i byen, selv om man flytter længere væk, fordi både arbejdsgivere og arbejdstagere har forstået, at hjemmearbejde fungerer,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Interesse for billige boliger i 2022

Efter at der blev handlet mange boliger i 2021, forventer Boligsiden, at salget vil falde i 2022. Men afstemningens resultater viser, at der er grund til at tro, at interessen for boliger langt væk fra de store byer forbliver intakt i 2022.

For som konsekvens af de mange handler er boligpriserne steget kraftigt de seneste halvandet års tid, og det presser nogle købere længere væk end tidligere.

”Vi tror, at den brede interesse for boliger i hele landet vil fortsætte. For selv om priserne er stagneret på det seneste, er de steget meget i en længere periode. Og selv om vi forhåbentlig snart får bugt med corona, der gør hjemmearbejde nødvendig, er den nye måde at arbejde på kommet for at blive. Det betyder, at der også i 2022 er mange, der skal have en større bolig, hvor der er plads til hjemmekontor. Tilsammen vil det skubbe flere købere ind i de billige boliger, hvor de samtidig kan få behovet for natur og ro dækket,” siger Birgit Daetz.

En yderligere faktor, der kan sætte gang i salget af de billige boliger, er regeringens planer om at lancere et statsgaranteret lån til boligkøbere, der vil handle i landets billigste områder.

Regeringen forventer at åbne for de statsgaranterede boliglån i anden halvdel af 2022.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 21. – 30. december 2021. I alt 1.110 brugere har svaret på spørgsmålet ”Hvad kunne få dig til at flytte væk fra de store byer?”. Svarene fordelte sig således:

Hvad er overtagelsesdag og dispositionsdag?

Overtagelsesdagen er den dag, hvor du juridisk er ejer af din nye bolig og herfra står for alle udgifter. Men er sælger flyttet ud før tid, kan I aftale en dispositionsdag, der altså kan ligge inden overtagelsesdagen. Dispositionsdagen er den dag, du – efter aftale med sælger – har lov til at disponere over ejendommen.

Hvad skal være på plads hvis du flytter ind før tid?

Udbetaling og handelsomkostninger skal være på plads –
Hvis du flytter ind før den formelle overtagelsesdato, skal du inden dispositionsdagen deponere udbetaling og andre handelsomkostninger. Samtidig vil sælger også sikre sig, at du er godkendt til et realkreditlån og bede om, at du stiller en bankgaranti eller på anden måde sikrer, at den fulde købeskum bliver betalt.

Hvilke dokumenter skal underskrives inden man flytter ind?

Før du flytter ind, skal du have underskrevet skødet, evt. pantebrev og evt. gældsovertagelseserklæringer. Du betaler dog ikke terminsydelser eller renter af købesummen før selve overtagelsesdagen. Det kan dog være, at du kommer til at betale ejendomsskatter, fællesudgifter m.v. i perioden frem til overtagelsesdagen. Det afhænger af, hvad du aftaler med sælger.

Hvem har ansvaret for at læse målerne af?

Sammen med sælger skal du læse målerne af, så I er enige om, hvordan de står fra den dag, du disponerer over ejendommen. Du skal nemlig retfærdigvis betale for din del af forbruget fra dispositionsdagen, hvor du begynder at tænde for lyset og skrue op for varmen.

Find mere om