Mange boligkøbere forventer at få nedslag – færre får det

Foto: Boligsiden

En ny undersøgelse lavet af Boligsiden viser, at 83 procent af boligkøberne forventer at få nedslag, når de køber. Reelt er det dog langt færre, der får det.

Det var tidligere kutyme, at du kunne hugge lidt af prisen, når du købte en bolig. For både du og sælger vidste godt, at det var spillets regler, at der skulle klippes en hæl og hakkes en tå, før I kunne blive enige.

Sådan er det ikke altid længere. I hvert fald er andelen af boligkøbere, der får nedslag faldet fra tæt på 90 procent af alle hushandler i slutningen af 2011 til 70 procent i slutningen af 2021. Og vil du købe lejlighed, er andelen af handler med nedslag yderligere fem procent lavere.

Derfor er der en del købere, der får et voldsomt realitetstjek, når de går ind i forhandlingsfasen. For ifølge en ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden, forventer 83 procent fortsat at få nedslag, når de køber bolig.

”Lige nu er efterspørgslen på boliger stor, og udbuddet er lavt. Det betyder, at rummet for forhandling er langt mindre end tidligere. Derfor vil nogle af dem, der har deltaget i vores afstemning også blive klogere, når de står med den bolig, de vil købe. For sælger og dennes ejendomsmægler kender også forholdene, og måske har de flere købere på hånden. Så selv om du går ind i en forhandling for at få et nedslag, kan du blive nødt til at byde udbudsprisen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

LÆS OGSÅ: Boligkøberens guide til forberedelse, forhandling og færdig bolighandel

Din fleksibilitet kan være afgørende

Lige nu er det altså i høj grad sælgers marked, og det betyder, at du som køber skal gøre op med dig selv, hvordan du vil gribe dit boligkøb an.

Det letteste er selvfølgelig at byde udbudsprisen eller komme med et overbud, hvis der er flere seriøse købere. Vil eller kan du ikke det, kan din fleksibilitet også være det afgørende parameter, der får sælger til at skrive under på din købsaftale.

”Det er i de fleste tilfælde sådan, at en sælger ikke har en bolig at flytte direkte over i. Ofte har sælgeren ikke købt noget endnu, men har kig på noget, der er klar til overtagelse om nogle måneder. Kan du være fleksibel med overtagelsesdatoen, er det et stort plus. Så vis din velvillighed tidligt i forhandlingsforløbet. Det kan være det, der gør, at I bliver enige. Måske kan det endda betyde, at du får dit nedslag, de lækre gardiner i stuen eller græsslåmaskinen med i handlen,” siger Birgit Daetz.

Har du svært ved at overskue at forhandle om et boligkøb selv, kan der være ræson i at hyre en købermægler. På den måde får du en professionel ved din side, der kan forhandle på dine vegne og måske sikre dig det nedslag, du forventer.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 14. – 25. januar 2022. 1.955 brugere har svaret på spørgsmålet ”Forventer du at kunne forhandle et nedslag i prisen, når du står og skal købe bolig?”. Svarene fordelte sig således:

Find mere om