Kan det betale sig at få nyt køkken, før du sælger?

Køkken-alrum

Foto: Pixabay.

Mange overvejer at opgradere boligen med et nyt køkken, for at gøre den mere attraktiv, når den skal sælges. Men kan det betale sig?

Skal, skal ikke. Har du et ældre køkken og skal du sælge boligen, har du nok overvejet, om det kan betale sig at sætte et nyt køkken i. Vil det gøre boligen nemmere at sælge, og vil det trække prisen op? Der er desværre ikke et helt enkelt svar på.

”Som udgangspunkt skal du tænke dig om to gange, før du sætter et meget dyrt køkken i et billigt hus. Det er noget, man skal gøre, hvis man selv elsker at lave mad og ønsker sig et drømmekøkken, man kan bruge, mens man selv bor i huset. For du vil aldrig få udgiften til køkkenet dækket ind ved et salg”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Derudover er der ingen garanti for, at et nyt køkken trækker prisen tilsvarende op, uanset boligens pris, så det vil altid være en afvejning i de enkelte tilfælde”, siger Birgit Daetz.

Knap hver anden køber vil ikke betale ekstra

I en undersøgelse blandt 982 af brugerne på Boligsiden.dk svarer 43 procent, at de ikke vil betale ekstra for boligen, selvom der er et nyt køkken. 12 procent kan strække sig til at lægge op til 10.000 kroner oveni, og det er faktisk lige så mange, som er i den anden grøft og gerne vil betale over 40.000 kroner ekstra, hvis boligen har nyt køkken.

Kvaliteten af køkkenet og ikke mindst designet, og i hvor høj grad dette matcher købers smag, er uden tvivl medvirkende faktorer til at afgøre, hvor meget man som køber vil betale ekstra.

Overvejer du at få nyt køkken, inden du sælger, bør du tænke over prisen på både køkkenet og boligen.

Det billige køkken i det billige hus

De billige huse ligger typisk et stykke fra de store byer. Her kan salgstiderne være lange, så det er værd at overveje, hvad der skal til at for at sælge huset. Har du et pænt, billigt hus med et udtjent køkken, kan du overveje at gøre boligen mere indbydende ved at sætte et nyt køkken i. Det behøver ikke at koste en formue.

Ikea sælger køkkener for priser, der starter ved godt 12.000 kroner for et lille køkken. Her er prisen så lav, at du kan overveje, om det ikke vil være en bonus at skifte det gamle køkken ud selv i det billige hus. Gevinsten kan enten komme i kraft af, at du får lidt mere for boligen, eller at den bliver solgt hurtigere.

Hvert ottende hus koster under 700.000 kroner, så skal der være balance i regnskabet, skal du vælge et køkken i den rette prisklasse.

Nyt køkken i det dyre hus

Sætter du et billigt køkken i et dyrt hus, kan du risikere, at det vil trække ned i det samlede indtryk af huset, fordi kvaliteten ikke er i top. Det kan i sidste ende påvirke prisen i en negativ retning, selvom køkkenet er nyt. Det dyre hus kan bedre trække et dyrt køkken, der vil øge herlighedsværdien og helhedsindtrykket af huset. Omvendt set kan det være en bedre ide at sælge huset med det gamle køkken og give et nedslag i prisen, der svarer til prisen på et nyt køkken. Det giver køberne mulighed for at selv at vælge et køkken efter deres egne ønsker.

”Køkkener er i høj grad smag og behag. Hvis der alligevel skal et nyt køkken i huset, kan det være en god ide at lade køber vælge selv. Vælger du selv at sætte nyt køkken i, bør du holde lidt igen med de røde, lakerede låger og træffe nogle mere afdæmpede designvalg, som appellerer til en bredere køberskare”, siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk stillede vi i perioden 16. – 22. oktober spørgsmålet: ”Hvor meget er du villig til at betale ekstra, hvis boligen du skal købe, har et nyt køkken?” 1.078 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om