Kælderen er en showstopper for fire ud af ti huskøbere

Foto: Boligsiden

Ekstra kvadratmeter plejer at være en positiv ting i forbindelse med et huskøb. Men ikke nødvendigvis når den ekstra plads findes i kælderen. Fire ud af ti huskøbere svarer i en ny afstemning på Boligsiden, at en kælder kan afholde dem fra at købe boligen.

Hvilken betydning har en kælder i forbindelse med et huskøb? Det afhænger tilsyneladende helt af øjnene, der ser. For nogle vil ekstra plads i form af en kælder være et plus, men for andre kan det være en decideret showstopper, som afholder dem fra at købe boligen.

Det fremgår af en ny afstemning på Boligsiden, hvor fire ud af ti af de over 1.600 deltagere svarer, at en kælder kan afholde dem fra at købe en bolig.

”Det kan der være flere årsager til, men vi ved fra tidligere afstemninger på Boligsiden, at det især er frygten for at ende med en oversvømmet kælder, som kan virke afskrækkende på boligkøberne. Det er en bekymring, som bliver stadig mere aktuel i takt med de klimaforandringer og mere massive regnskyl, vi oplever i Danmark,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Eksempelvis svarede 46 procent af deltagerne i en afstemning fra juli 2019, at de ville være bange for vandskader i en kælder.

Mange frygter fugten

Selvom det ikke nødvendigvis ender med decideret oversvømmelse, er fugt i kælderen også et aspekt, som man bør tage højde for i huse med kælder.

”Jeg tror, mange kan genkende lugten af fugtig kælder, og det er ikke en rar lugt. Men sammenligner vi med tidligere afstemninger, er der i dag færre, der frygter kælderen. Formentlig fordi mulighederne for at løse problemet er blevet flere. Man kan blandt andet få lavet et omfangsdræn, ligesom man kan sikre sig mod deciderede oversvømmelser. Tager man højde for denne udgift i forbindelse med sit boligkøb, får man pludselig også ekstra kvadratmeter til rådighed, som måske vil være dyrere at købe sig til i en anden bolig,” siger Birgit Daetz.

Står man som sælger og skal sælge sit hus med kælder, er der da heller ikke nogen grund til panik. Flertallet af deltagerne i Boligsidens afstemning svarer enten, at kælderen ikke kan afholde dem fra at købe boligen eller, at det ikke er så afgørende, om der er kælder eller ej.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden fra 18. december 2020 til 4. januar 2021. I alt 1.611 brugere har svaret på spørgsmålet:

Find mere om