Hver fjerde boligejer har planer om at gøre boligen mere grøn

Foto: Boligsiden.

I en ny afstemning på Boligsiden svarer 28 procent af de adspurgte boligejere, at de planlægger enten mindre eller helt store energirenoveringer i boligen i løbet af 2020.

Klima og CO2-aftryk har stået øverst på dagsordenen igennem lang tid, og særligt her i begyndelsen af 2020 er der også rettet fokus på boligejernes bidrag til den grønne omstilling i samfundet.

Dansk Byggeri fremlagde i januar eksempelvis resultaterne fra en ny undersøgelse, hvoraf det fremgik, at hvis de danske husejere forbedrer deres huses energimærkning med bare et enkelt trin, kan de spare klimaet for lige så meget CO2, som 340.000 personbiler udleder hvert år.

I den forbindelse har Boligsiden spurgt boligejerne, hvorvidt de har planer om at iværksætte konkrete projekter i 2020, der kan bidrage til at gøre hver enkelt bolig mere grøn.

En win-win-situation

Den nye afstemning viser, at en fjerdedel af de over 1.000 adspurgte brugere faktisk har konkrete projekter i støbeskeen.

Således svarer 20 procent af brugerne, at de har planer om enkelte projekter som eksempelvis nye vinduer eller ny isolering i deres bolig i løbet af i år. Dertil kommer, at otte procent svarer, at de skal i gang med den helt store energirenovering af deres bolig.

”Der er ingen tvivl om, at klima og miljø fylder mere i boligejernes bevidsthed end tidligere. Og det harmonerer godt med de undersøgelser, der viser, at der kan opnås stor CO2-besparelse ved energiforbedringer af de danske husstande. Derfor er det positivt, at hver fjerde boligejer har grønne renoveringsplaner,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Energiforbedringerne er på mange måder en win-win-situation. For den enkelte boligejer er der ofte en økonomisk gevinst at hente, og ikke mindst vil forbedringerne resultere i et bedre og mere behageligt indeklima. Desuden er boligerne med de bedste energimærker efterspurgte blandt boligkøberne. Så har man planer om at sælge sin bolig, kan det derfor være en ide at energioptimere inden et salg.”

17 procent af brugerne svarer, at de for nylig allerede har lavet klimavenlige forbedringer i deres bolig.

Særlige klimalån på vej

I forbindelse med et salg viser det sig også, at husene med de bedre energimærker sælges hurtigere og til højere priser.

Meget tyder samtidig på, at der er nye muligheder for finansieringen af de grønne forbedringer i de danske husstande.

”I den seneste tid har vi set flere banker lægge planer for at udbyde et særligt klimalån, der kan gøre det billigere for boligejeren at energirenovere. Så har man mod på projektet, men mangler det økonomiske overblik, er det en god ide at tage en snak med banken om mulighederne,” siger Birgit Daetz.

Med til historien hører dog også, at 43 procent af de adspurgte brugere i Boligsidens afstemning svarer ”Nej” til spørgsmålet om de planlægger energiforbedringer.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 14. februar til 6. marts 2020. 1.014 brugere har svaret på spørgsmålet: