Drømmeboligen lader vente på sig

En ud af fire danskere går og venter på, at den helt rigtige boliger dukker op. Dermed udskydes boligkøbet, indtil drømmeboligen har materialiseret sig, viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Den hyppigste årsag til, at vi udskyder et boligkøb, er, at vi simpelthen ikke har fundet den rigtige bolig endnu. I en undersøgelse blandt Boligsiden.dk’s brugere, svarer hver fjerde, at de ikke har fundet den rigtige bolig endnu, og at det afholder dem fra at købe ny bolig. 22 procent venter på at få solgt den nuværende bolig, før de kan købe ny, og 17 procent synes ikke, de har råd til at købe ny bolig.

”Nogle flytter, fordi de har brug for en bolig, der fx er større eller ligger et andet sted. Andre vil kun flytte, hvis drømmehuset dukker op. Det kan være det helt særlige hus ved havet, huset med den helt særlige have eller boligen med den særlige planløsning. Andre igen har forelsket sig i ét eneste hus, som de bare går og venter på, bliver sat til salg, og de kan komme til at vente en rum tid”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Boligsøgning kan være svært

Det kan være svært at søge den helt rigtige bolig frem. Hvis man kun søger i et begrænset område, kan man følge med i alt, der bliver sat til salg. Men søger du en helt bestemt type hus, uanset om det så er i øst eller vest, bliver det sværere.

Har du meget specifikke krav til boligen, kan du kontakte en håndfuld mæglere og blive skrevet op i deres køberkartotek, så du kan få besked, når netop den type bolig kommer til salg. En god kontakt til mæglerne kan være genvejen til drømmehuset. De kan også vise dig huse til salg, der endnu ikke er kommet på nettet, hvilket giver dig et forspring i forhold til andre købere.

Går du efter målbare krav som byggeår, et bestemt energimærke eller skal der være elevator eller brændeovn, kan du bruge den avancerede søgefunktion på Boligsiden.dk, hvor du meget præcist kan definere, hvad du søger.

Venter på salg

I undersøgelsen svarer 22 procent, at de venter på, at deres nuværende bolig bliver solgt, før de kan købe en ny. Er du i tvivl om, hvor lang tid det vil tage et sælge din bolig, kan det også her være en god ide at kontakte en mægler og få en realistisk vurdering af, hvor lang tid det vil tage – og til hvilken pris. Brug mægleren som sparingspartner og rådgiver i forhold til salget: Spørg om, hvad der kan hæmme salget af din bolig. Er malingen i loftet krakeleret, kan du måske for få midler shine det op og gøre boligen mere indbydende. Bed din mægler vurdere tilstandsrapporten for at se, om det ville kunne betale sig at udbedre anmærkninger med K2 eller K3. Måske kan du endda sætte en højere udbudspris på boligen, hvis skaderne er udbedret.

Under 10 procent venter på at boligpriserne skal falde. Det kan også have lange udsigter, med mindre du er på jagt efter et sommerhus. Salgspriserne på ejerlejligheder, villaer og rækkehuse er nemlig steget det seneste år.

Find mere om