Er drømmeboligen vigtigere end beliggenheden? Ja, svarer omkring hver fjerde i en ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden.
Du har endelig fundet det perfekte hus. Desværre er prisen langt over dit og familiens boligbudget, og hvad gør I så?
Resultatet af en ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden indikerer, at selve boligen er vigtig for en stor gruppe af køberne. I alt svarer knap en fjerdedel, at de hellere vil købe bolig i et billigere område end at gå på kompromis med boligdrømmene.
”At så mange boligkøbere er villige til at gå på kompromis med beliggenheden, kan umiddelbart virke overraskende, fordi miljøet er en så essentiel del af dagligdagen. Det gælder i forhold til arbejdsliv, børnenes institution og skole, men også fritid og netværk,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:
”Dog taler flyttevilligheden ind i en større tendens på boligmarkedet, hvor vi henover de seneste år har oplevet et øget salg uden for de store byer. Årsagen er en stigning i priserne i byerne, som gør, at køberne søger længere ud. Samtidig kan det være en positiv overraskelse for mange at finde ud af, hvor meget hus du kan få for pengene i provinsen – og dermed også hvor stor økonomisk frihed der er i udsigt, hvis du er villig til at slække på kravene til beliggenhed.”
Bevidste boligkøbere
Gruppen af købere, der bevarer fuldt fokus på beliggenheden, og dermed hellere vil købe en billigere bolig end at flytte til et andet område, udgør en tredjedel i undersøgelsen. Og ifølge Birgit Daetz er der en primær og sekundær profil på denne type køber.
”Folk, der bevidst søger bolig midt en stor by som København, har bylivet som et absolut krav til rammerne for deres nye hjem, og netop her rækker pengene ikke så langt. Et kompromis i forhold til størrelse og stand bliver derfor nødvendigt for mange. Derudover er der købere i provinsen, som også har meget specifikke ønsker, fordi de typisk har etableret familie og dermed er knyttet til et særligt område,” siger hun.
Afstemningen viser desuden, at 16 procent hellere vil spare op, hvis pengene ikke rækker, mens 10 procent helt dropper flytteplanerne, hvis drømmeboligen ikke er inden for økonomisk rækkevidde.
Afstemningens resultater:
Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden i perioden fra 10. april til 22. april. I alt er der afgivet 1.251 svar til spørgsmålet:
Hvad gør du, hvis du ikke har råd til din drømmebolig?