Boligkøb: Den bedste beliggenhed findes alle steder

Der er ingen tvivl om, hvad der betyder mest – antallet af kvadratmeter eller beliggenheden – når der skal købes ny bolig. En undersøgelse blandt Boligsiden.dk’s brugere viser, at næsten tre ud af fire synes, at det er vigtigere, hvor boligen er, end hvor stor den er.

Der skal træffes mange valg, når jagten på et nyt hjem sætter ind. Hvor meget må boligen koste, hvor mange værelser skal der minimum være, og hvor skal vi bo? Særligt antallet af kvadratmeter og beliggenhed hænger uløseligt sammen, og det er ofte her, kompromiserne kommer i spil.

Vi har spurgt Boligsiden.dk’s brugere om, hvad der betyder mest – beliggenhed eller antallet af kvadratmeter, og responsen er entydig. Over 70 procent svarer, at beliggenheden betyder mest. Kun knap seks procent går efter den store bolig, mens en femtedel er villig til at gå på kompromis.

De tre vigtigste kriterier

Hos ejendomsmæglerkæden home er relationschef Mads Ellegaard ikke overrasket over resultaterne af undersøgelsen.

”Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Det er de tre vigtigste kriterier for boligkøberne,” slår han fast.

”Folk har en klar mening om, hvor de vil bo, men da boligbudgettet for de fleste ikke vokser ind i himlen, så er mange nødt til at gå på kompromis med, hvor de vil købe bolig,” siger Mads Ellegaard om de realiteter, mange boligkøbere står over for.

Den klare idé om, hvor vi helst vil bosætte os, gælder dog ikke kun byfikserede københavnere eller dem, der drømmer om at bo ved kystlinjen langs Aarhusbugten.

”Beliggenhed er en afgørende faktor for boligkøbere i hele landet, fordi afstand til arbejdsplads, skole og fritidsinteresser kan få betydning for, om man kan få hverdagens logistiske udfordringer til at hænge sammen. På samme måde vægter afstanden til sociale netværk tungt, når man skal slå rod et nyt sted,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Kreative løsninger

Og mens nogle boligkøbere er så forelskede i en bestemt boligtype, at de er villige til at flytte derhen, hvor budgettet kan få boligdrømmen vakt til live, så oplever home, at de fleste boligkøberne ikke nødvendigvis ser antallet af kvadratmeter som en begrænsning. Heller ikke selvom der er færre, end de måske synes er optimalt.

”Boligens størrelse er ikke noget statisk. Folk er kreative og tænker måske i at udnytte loftet, kælderen eller bygge til for at få den plads, de har brug for. Derfor har det lavere prioritet end beliggenheden,” siger Mads Ellegaard.

Sådan gjorde vi:

Fra den 12. til den 19. februar 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Hvad betyder mest, når du kigger på ny bolig – beliggenhed eller antal kvadratmeter?” Vi fik 1.174 svar, og de fordeler sig således:

Find mere om