Giv boligkøbere i udkantsdanmark lån med 20 procents statsgaranti

Foto: Gregers Kirdorf
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   10. december 2018   ·   3 MIN

Indblik er i denne uge skrevet af Preben Merrild Angelo, CEO hos RB Mægler A/S.

Udkantsdanmark. Den rådne banan. Dér, hvor ingen vil bo. Kært barn har mange navne. Politikere, eksperter og medier har i årevis medvirket til at skabe et sortsyn på tilværelsen uden for byerne.

Problemet er, at det ikke er hele sandheden. Der er nemlig ikke mangel på købere til ejerboliger i ”udkanten”, og befolkningsmassen er ikke præget af stor arbejdsløshed, kontanthjælp og kriminalitet. For eksempel viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet, at udkanten har masser af enklaver med velstillede borgere, når man kigger på parametre som indkomst, uddannelse, sundhed og kriminalitet.

Sandheden er, at boligkøberne står i kø for at flytte til udkantsområderne. Uanset, hvor fjernt det må lyde i øregangene hos politikerne på Christiansborg, er der masser af danskere, der drømmer om et liv omgivet af natur, stilhed og frisk luft – men de må ikke låne pengene til drømmeboligen.

Beskeden fra mæglerne er klar

En rundringning til RealMæglerne i nogle af de områder, der kæmper med alle prædikaterne, tegner et billede af den skævvridning, som boligmarkedet går igennem lige nu. Hos samtlige af mæglerne er beskeden klar: ”Vi kunne sagtens sælge 10-15 boliger mere om året i udkantsområderne, hvis folk da bare måtte låne pengene”.

I stedet for en 80/20 realkreditfinansiering vælger de vedholdende en pantebrevsfinansiering eller et banklån, hvor renten er høj. Men er det fair? Er det fair, at man skal straffes, fordi man foretrækker et liv uden for storbyen? Det er det naturligvis ikke.

Derfor foreslår RB Mægler, der står bag ejendomsmæglerkæderne RealMæglerne og BoligOne, at folketinget vedtager en ”murstensgaranti” på de yderste 20 procent af realkreditlånet fra 60 til 80 procent. Det er velkendt, at staten for eksempel via ydelsesstøtten er forpligtet til at bidrage til nybyggeri af almene boliger, hvilket finansieres som terminsydelser på realkreditlån. Så hvorfor ikke vedtage en murstensgaranti til ejerboligmarkedet i udkanten?

Til forskel fra det almene boligmarked vil det være en gratis omgang for staten, fordi garantien så sjældent vil komme til udbetaling. Køberne er nemlig i stand til at leve op til lånebetingelserne og mere til.

Banken står i vejen

Hos RealMæglerne i Jerslev fortæller Githa Klarstrup og Steffen Sørensen, at der findes masser af gode, sunde boliger til 600-700.000 kroner, som sagtens kan sælges, men banken står i vejen. Hos RealMæglerne i Hjallerup fortæller Casper Vilsen Simonsen, at man pt. har fire handler, som er strandet på grund af problemer med finansieringen. Her ville man kunne sælge 50 procent flere boliger om året, hvis folk kunne låne pengene.

Hos RealMæglerne i Ulfborg fortæller Henrik Olesen, at det er nemmere at låne to millioner kroner til et hus i Holstebro end at låne 500.000 kroner til en villa i Vedersø, Stadil eller Staby.

Hos RealMæglerne i Terndrup fortæller Hans Cortsen, at banken i ét tilfælde har givet et afslag med den begrundelse, at der var mos på taget af huset.

Det samme billede tegner sig hos RealMæglerne i Nykøbing Falster. Her fortæller Jakob T. Nielsen, at bankerne og realkreditinstitutterne er blevet så ’embedded’ med hinanden, at det fastlåser boligmarkedet.

Kære politikere. I stedet for at kaste millioner af skattekroner efter nedrivning af boliger, så lad landdistrikterne blomstre ved at slippe markedskræfterne løs og lukke de ressourcestærke borgere, som allerede står i køen og venter, indenfor. Lad dem sammen udslette alle fordommene.

 

Læs mere

Bliver stigende energipriser tungen på vægtskålen for boligejerne?
6. december 2021   ·   3 MIN

Det københavnske boligmarked er blevet dyrt
29. november 2021   ·   4 MIN

Når sælger fraskriver sig ansvaret for en ejendom
23. november 2021   ·   4 MIN

Den boligøkonomiske valgkamp
14. november 2021   ·   3 MIN

Flere boligkøbere end normalt byder fortsat over prisen
25. oktober 2021   ·   2 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.