Vand i kælderen bekymrer stadig

Foto: Boligsiden

Risikoen for vand i kælderen bekymrer stadig kommende husejere, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk. 43 procent svarer, at de vil være bange for vand i kælderen, hvis huset har kælder.

Med efteråret kommer storme og skybrud, og det kan give mange husejere en bekymret rynke i panden. Men også huskøberne er ekstra opmærksomme, hvis den bolig de har udset sig, har kælder. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 43 procent, at det har betydning, når de kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet. Dertil kommer 17 procent, der vil være lidt nervøse for vandskader, og 31 procent der kun vil være nervøse, hvis huset ligger lavt eller på anden måde er særligt udsat. Blot 8 procent er slet ikke eller kun lidt nervøse for vandskader ved en eventuel kælder.

Prøv Boligsidens oversvømmelseskort her

”Det er forståeligt, at man som køber tager sine forholdsregler, men der er også mange husejere, der har lært lektien efter de store storme og oversvømmelser og har etableret omfangsdræn og bedre afløbsmuligheder”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Som køber bør man både undersøge, om der ikke allerede er lavet løsninger for at sikre kælderen og også tjekke tilstandsrapporten for at se, om der overhovedet har været problemer med vand”, siger Birgit Daetz.

Vi er ikke blevet mere bange for skybrud de seneste år

Trods de mange skybrud er der de seneste to år ikke kommet flere, der bekymrer sig om vandskader i kælderen, når de kigger på hus. I juni 2013 hvor Boligsiden.dk første gang undersøgte købernes holdning til kælderen, var lige så mange bange for vand i kælderen som nu.

”Der er nok kommet mere fokus på oversvømmelser efter 2011, hvor det voldsomme skybrud lagde store dele af især Københavnsområdet under vand. Men på de fire år der er gået, har mange boligejere været nødt til at lave løsninger, der leder vandet væk fra boligen, og dermed er det på sin vis nemmere og mere trygt at være boligkøber i dag”, siger Birgit Daetz.

Det kan du selv gøre

Som boligejer er der flere ting, du selv kan gøre for at minimere risikoen for vandskader i huset som følge af skybrud. Omfangsdræn leder vandet væk fra huset, en faskine kan opsamle regnvandet og gradvis lede det ud i jorden uden at belaste kloaksystemet, og et regnvandsbed kan være en fin måde til at få omgivelserne til at optage ekstra vand, så det ikke havner i kælderen.

Sådan gjorde vi:

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 6. – 12. oktober 2015 spørgsmålet: ” Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet?” 1.107 svarede, og svarene fordelte sig sådan her: