Denne guide er en del af vores klimatema
Gå til tema
Når du ser en bolig på Boligsiden, du er interesseret i, kan du finde et afsnit om potentiel jordforurening på grunden, men hvad skal du egentlig være opmærksom på? Bliv klogere her.
Inden du køber en bolig, er det afgørende, at du tjekker, om grunden boligen står på en forurenet grund. Det kan du let gøre på Boligsiden, der får miljødata fra Danmarks Miljøportal og landets fem regioner, der kortlægger jordforurening på grunde i Danmark.
Det er vigtigt at vide, om grunden er forurenet, hvis du for eksempel planlægger at bygge på grunden. For er den forurenet, er der nogle særlige regler om, hvordan du flytter jord, fliser og lignende.
Er der jordforurening i grunden, er det ikke sikkert, at den skal renses, eller at forureningen udgør en sundhedsrisiko for dig og din familie, men det kan være, at du skal være opmærksom på, om du kan dyrke grøntsager og frugttræer i haven.
Det er regionerne, der står for kortlægningen af jordforureningen. Det gør de på to såkaldte vidensniveauer V1 og V2. Det er også regionerne, der står for eventuel oprydning eller tiltag, der kan mindske risikoen ved at opholde sig på forurenede arealer.
Hvis en grund bliver stemplet som jordforurenet på vidensniveau 1, betyder det, arealet måske er forurenet. På vidensniveau 1 er der viden om, at der har været aktiviteter på arealet eller andre arealer, der kan have været kilde til jordforurening.
På dette niveau har man altså blot en mistanke om, at der kan være jordforurening på grunden.
På vidensniveau 2 er der dokumentation for, at jordforureningen er af en art og koncentration, at den kan være skadelig for mennesker og miljø. Er der jordforurening på vidensniveau 2 i grunden, vil den være betegnet som lettere forurenet.
Det er vigtigt at understrege, at det ikke betyder, at grunden så også udgør en sundhedsrisiko for dig og din familie. For at blive mere sikker på det, kan regionerne lave en nuancering. Ejer du en grund, der er kortlagt på vidensniveau 2, men ikke er nuanceret, kan du bede regionen om at lave en nuancering.
Regionerne har inddelt forurening på boliggrunde i tre forskellige kategorier, som de kalder F0, F1 og F2.
Er din grund forurenet i kategori F1, kan du godt dyrke grøntsager i haven og have frugttræer, hvis du følger disse råd, som Region Nordjylland har udarbejdet:
Er din grund forurenet i kategori F2, bør du ikke dyrke grøntsager og have frugttræer i haven.
Når der er tale om både lettere forurenet og meget forurenet jord skal du sørge for, at…:
Hvis du er på boligjagt, skal du ikke lade dig skræmme af de mange forkortelser i forbindelse med jordforurening. Især ikke hvis du kigger på bolig i en byzone, der fra 2008 blev klassificeret som lettere forurenet som følge af ”diffus forening” fra trafik og industri.
Hvis du kontakter ejendomsmægleren på den bolig, du er interesseret i, kan han eller hun altid hjælpe dig med mere information. Ejendomsmægleren har nemlig pligt til at oplyse om – eller skaffe oplysninger om – eventuel jordforurening og kortlægning af grunden, boligen ligger på.
Udgivet: 29. april 2020
Opdateret: 18. november 2020
Enten er felterne ikke korrekt udfyldt, eller også er du allerede tilmeldt.
Tak for din tilmelding