Voldsom interesse for ejerlejligheder i Århus

Aarhus. Foto: Pixabay

Salget af ejerlejligheder i årets 1. kvartal er det bedste i fem år, og priserne stiger igen i den jyske hovedstad. Samtidig skal man ikke længere tage et prisnedslag for givet.

Efter et ualmindeligt pauvert boligsalg i 2009 – det værste i 30 år – kommer stadig flere købere nu ud på markedet igen. Krisechokket har lagt sig, renterne ser ikke ud til at stige foreløbig – de er derimod bare faldet og faldet – og boligpriserne er kommet ned i et niveau, hvor mange igen kan være med.

Netop de faldende boligpriser har haft den effekt, at antallet af lejligheder til salg er faldet markant set over de seneste par sæsoner. I Århus er udbuddet af ejerlejligheder således faldet med 40 pct. siden efteråret 2008. Samtidig falder liggetiderne – køberne slår med andre ord til langt hurtigere i dag end tidligere. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

”Disse forhold bevirker, at priserne nu igen stiger i Århus. Siden august i fjor har priserne kun kendt én vej, opad, og de er i dag på niveau med tiden umiddelbart inden finanskrisen for alvor brød ud i sommeren 2008. Købernes tillid til stabilitet i økonomien er med andre ord så småt på vej til at blive normal igen”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Dermed kommer der igen også flere sælgere tilbage til boligmarkedet, og udbuddet af ejerlejligheder i Århus stiger for tiden hver måned. Netop nu er der over 400 til salg i Århus C og N, hvilket er det højeste antal siden august sidste år.

Bedste salg i fem år

Hos EDC Aros, der omfatter syv butikker i Århus er der da også optimisme at spore hos direktør Jan Larsen.

”Der er en voldsom interesse for ejerlejligheder. Vores salgstal for 1. kvartal i år ligger på indeks 168, når vi sammenligner med 2006. Vi er nået dertil, hvor sælgerne kun giver prisnedslag på ganske få procent i forhold til udbudsprisen – hvis de da overhovedet giver et nedslag”, lyder det fra Jan Larsen.

Salget af ejerlejligheder hos EDC Aros er dermed det bedste i de seneste fem år, og fremgangen i år er til at tage og føle på sammenlignet med katastrofeåret 2009. Sidste år lå EDC Aros’ salg nemlig på indeks 79 i forhold til før omtalte 2006.

Færre forældrekøb

Hos mægleren i Århus noterer man sig tillige med glæde, at der i dag er væsentlig færre forældrekøb end for fem år siden, hvor forældrene stod i kø for at hjælpe deres børn til en god bolig og samtidig gøre en god investering.

”I 2005 udgjorde forældrekøb på lejlighedssalget cirka 65 pct. I 1. kvartal i år er tallet kun 23 pct. Vi har altså med reelle købere at gøre. Og for markedet som sådan er det meget positivt. Altså, at vi har købere, der køber en bolig for selv at bo i den, og ikke en investor, som køber for at tjene penge”, fastslår Jan Larsen.

Han fortæller, at interessen samler sig om to- og treværelses lejligheder, og at de unge ofte har forældrene med ud for at kigge på lejlighed, ”men det er dem selv, der køber”, siger Jan Larsen.

Stabilitet på markedet i Århus

Status på markedet for ejerlejligheder i Århus er altså, at interessen for at kigge på bolig og købe er stor, og det giver sig til kende i stigende priser. Til gengæld har sælgerne opdaget, at priserne så småt stiger igen, og det får flere til at sætte lejligheden til salg i håb om at komme med på bølgen.

Det er faktisk ikke så dumt for markedet som helhed. For godt nok er udbuddet af lejligheder til salg faldet meget set over en to-årig horisont, men siden oktober i fjor er det igen steget hver måned.

”Set med købers øjne er det bedre, at der er mere at vælge imellem, og når udbuddet så småt stiger igen, har det den effekt, at det holder prisstigningerne i ave. Så det ser faktisk meget positivt og stabilt ud på det århusianske ejerlejlighedsmarked, og det er til gavn for de fleste”, slutter Birgit Daetz.