Start jagten nu og find guldet i huse med lange liggetider

Foto. Boligsiden

Langt de fleste af de huse, du kan købe har været på markedet i mindre end et år. Blandt den fjerdedel, der har været til salg i mere end et år, er der imidlertid også masser af muligheder.

Kender du begrebet liggetidspest? Det bruges om boliger, der har været til salg i lang tid og derfor har mistet nyhedens interesse. Men i virkeligheden er det netop her, at du som køber kan gøre en rigtig god handel. Det vender vi tilbage til.

Lad os starte ved begyndelsen. En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at 76,7 procent af de villaer og rækkehuse, der er til salg, har været på markedet i mindre end et år.

”Der er mange nye varer på hylderne, og der kommer hele tiden flere. Der er nu i otte uger i træk kommet flere nye til salg end normalt, og derfor er det også naturligt, at der er en stor andel af huse med korte liggetider,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Fra liggetidspest til liggetidsguld

Det er langt fra altid, at der er en så stor andel af huse med liggetider på under et år. For fem år siden var andelen 70 procent. I samme periode er udbuddet faldet mærkbart. I forhold til for fem år siden, er udbuddet af huse faldet hele 20 procent.

Det betyder, at der er langt færre huse på markedet end tidligere, og at færre af dem har lange liggetider. Dermed er der også færre boliger, der får liggetidspest. Hov, der var det ord igen. Liggetidspest – et udtryk, som vi på baggrund af de markante forandringer i udbuddet ikke mener er fair at bruge.

For der er mange huse med lange liggetider, der er attraktive. Der er bare blevet færre af dem. Og er du ny køber, er der rigtig mange argumenter for at gå på jagt i liggetidsguldet først.

”Udskiftningen i varerne på boligmarkedet sker lidt ligesom, når et tøjmærke lancerer en ny kollektion. Når der kommer nye frakker i vinduet, bliver de gamle hængt ind i butikken med et udsalgsskilt. Det betyder jo ikke, at de frakker ikke holder dig varme. Når et hus har været til salg i noget tid, giver de dig stadig tag over hovedet,” siger Birgit Daetz og understreger:

”Alle købere har forskellige præferencer, og du kan måske se mulighederne i et hus, som andre ikke kan. Måske er det blandt de gamle varer, du finder lige præcis den planløsning, der passer til dig, eller det kan være, du opdager det badeværelse, du har drømt om. Og så er der prisen. Den bliver meget ofte sat ned efter noget tid, så det er også her, du kan gøre den bedste handel.”

Til inspiration for dig, der går efter guldet, har vi på Boligsiden fundet huse, der har været på markedet i mere end et år.