Sommerhussælgerne fylder nu mindst på boligmarkedet

Foto: Boligsiden.

Historisk set har andelen af sommerhussælgere været større end andelen af lejlighedssælgere. Men det billede har ændret sig, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Igennem det sidste år har det massive boligsalg sat sit præg på det samlede udbud. Selvom flere sælgere end normalt har sat deres bolig til salg, er det samlede udbud alligevel dalet.

Der er samtidig sket en ændring i de andele, som de enkelte boligtyper udgør på boligmarkedet. Det fremgår af en ny opgørelse fra Boligsiden.

Hvor andelen af sommerhussælgere traditionelt har indtaget andenpladsen med et større udbud end andelen af lejlighedssælgere, er der nu samlet set færrest sommerhuse på markedet blandt de tre primære boligtyper: villaer, ejerlejligheder og sommerhuse.

”Det er ingen hemmelighed, at salget af sommerhuse er gået over stok og sten i det sidste år, og at udbuddet dermed har været kraftigt dalende. Men selvom salget af ejerlejligheder også har været højt, har udbuddet her ligget nogenlunde stabilt, og det gør, at de to boligtyper nu har skiftet plads, når vi ser på andelene af boligudbuddet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Køberne af sommerhuse har fået sværere betingelser, fordi konkurrencen er øget. Derfor ser vi, at flere bliver nødt til at betale overpris for det sommerhus, de har udset sig. Vi oplever, at der bliver solgt flere flexboliger. Og der er langt flere end tidligere, der køber byggegrunde og bygger deres eget sommerhus. Mange købere har altså været tvunget til at gå på kompromis og søge alternative løsninger for at få opfyldt sommerhusdrømmen.”

Som det ses på ovenstående graf, har kurverne for udbuddet af henholdsvis ejerlejligheder og sommerhuse krydset hinanden. Og indtil for nylig fortsatte den nedadgående tendens for udbuddet af sommerhuse.

Men efter at have nået et rekordlavt niveau i februar med en samlet andel på 12,1 procent af det samlede boligudbud, er tingene vendt, og i marts var andelen for udbuddet af sommerhuse således steget til 13,2 procent.

”Med undtagelse af den første uge efter påske har vi igennem de seneste uger set en stigning i antallet af sælgere, der sætter deres sommerhuse til salg. Så det kan meget vel være, at vi inden længe igen ser, at graferne for udbuddet af sommerhuse og ejerlejligheder krydser hinanden. Der er dog stadig et godt stykke op til andelen på cirka 20 procent, hvor udbuddet af sommerhusene traditionelt har ligget,” siger Birgit Daetz.

Der er netop nu lidt over 6.000 sommerhuse til salg på Boligsiden, og du kan se dem alle lige her.

Find mere om