Nemmere at få fat i en andelsbolig end ejerlejlighed

Foto: Boligsiden

Andelsboligerne udgør en stadig større andel af varerne hos ejendomsmæglerne. På landsplan var der ved årsskiftet 74 pct. flere ejerlejligheder end andelsboliger til salg. I dag er tallet halveret. Og i København er der nu flere andelsboliger end ejerlejligheder til salg. Det viser tal fra www.boligsiden.dk.

For få år siden var det nærmest umuligt at få fingrene i en andelsbolig. Dengang gjaldt det om at kende nogen, der kender nogen, men sådan er det langt fra længere. Andelsboligerne er nemlig blevet et hit hos ejendomsmæglerne – især i storbyerne. Alene i løbet af i år er andelen af andelsboliger til salg vokset markant hos mæglerne. I hvert fald når man sammenligner med andelen af ejerlejligheder, som er udbudt.

Markant færre ejerlejligheder til salg

Mens der ved årets begyndelse var 74 pct. flere ejerlejligheder end andelsboliger til salg, er det nu kun 35 pct.

”Det skyldes især, at antallet af udbudte ejerlejligheder er faldet ganske meget i år. Derimod har udbuddet af andelsboliger ligget helt stabilt. Ser man på de store byer, er der dog store forskelle. Bortset fra Hovedstaden er andelen af ejerlejligheder til salg 80 pct. over udbuddet af andelsboliger”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos www.boligsiden.dk.

Udviklingen vendt på hovedet i København

Hun fortsætter: ”Men i København og Frederiksberg er der i dag flere andelsboliger end ejerlejligheder til salg. Der er nemlig sket dramatiske ændringer i år. I januar måned var der 15 pct. flere ejerlejligheder end andelsboliger til salg. I dag er der 24 pct. flere andelsboliger end ejerlejligheder til salg. Så billedet er fuldstændig vendt på hovedet.”

Det er blandt andet et øget salg af ejerlejligheder i de to københavner-kommuner, der sender udbuddet af ejerlejligheder under antallet af andelsboliger.

Prispres på andelsboliger

”Priserne på ejerlejligheder i Hovedstaden er steget jævnt, men ikke eksplosivt, i de senere måneder, og når udbuddet er faldet så markant, som tilfældet er, kommer priserne i hvert fald ikke til at falde lige foreløbig. Sammenholdt med at der nu er mange flere andelsboliger til salg, kunne man forestille sig, at det presser priserne i det segment af de københavnske boliger. Dermed følger køberne nok i stigende omfang efter. Det er en sund udvikling, som, vi håber, vil brede sig”, slutter Birgit Daetz.